Nyheter

Munkar i Spanien flyr kloster undan bränderna

För första gången på nästan 200 år måste munkarna motvilligt lämna sitt kloster

Bränderna i Europa har tvingat benediktinermunkar i norra Spanien att fly från sitt kloster. Det är första gången på nästan 200 år som klostrets munkar ofrivilligt överger det.

Tiotusentals hektar vildmark har brunnit i Spanien de senaste veckorna. Fler än 500 personer har evakuerats från området kring byn Santo Domingo de Silos, där ett benediktinerkloster med samma namn finns. Hittills har elden slukat åtminstone åtta byggnader i området. Nu har även benediktinermunkarna som en försiktighetsåtgärd lämnat sitt kloster, skriver Catholic News Agency.

I ett uttalande uttrycker de sin medkänsla för de andra invånare som också flytt sina hem. De beklagar också att branden ödelagt jordbruks- och boskapsverksamheter i området. Munkarna har nu tagit in på gästhemmet i ett nunnekloster i staden Arande de Duero.

Funnits i över tusen år

Klostret Domingo de Silos har funnits i över tusen år och är omnämnt i dokument från år 954, då under sitt ursprungliga namn San Sebastián de Silos.

Det är första gången på 193 år som munkarna motvilligt måste lämna sitt kloster. Sist det skedde var då den spanske premiärministern Juan Álvarez de Mendizábal mellan 1835 och 1837 konfiskerade kyrkans egendomar. Då fördrevs munkarna från klostret. Dessutom gick en hel del religiös konst förlorad. Cirka 50 år senare, 1880, fick en grupp benediktinermunkar som hade fördrivits från Frankrike tillstånd att återuppta klosterlivet på platsen.

Så sent som 1970 skadades klostret Santo Domingo de Silos i en brand, men det kunde repareras och återställas, skriver CNA.

---

Fakta: Klostret Santo Domingo de Silos

  • Benediktinerklostret i den spanska provinsen Burgos är uppkallat efter benediktinermunken och helgonet Dominicus av Silos som levde på 1000-talet.
  • Klostret konfiskerades när av den spanske premiärministern Juan Álvarez de Mendizábal på 1800-talet exproprierade kyrkans egendomar.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig