Nyheter

Pastor rånad mitt under predikan i kyrkan

Är inte säker om rånarna “var ute efter skjuta sönder kyrkan eller om de enbart kom för att utföra ett rån”

En pastor i New York rånades på smycken och andra ägodelar värda 1 miljon dollar, motsvarande drygt tio miljoner svenska kronor, mitt under sin predikan i kyrkan. Han har utlyst en belöning på 50 000 dollar – cirka en halv miljon kronor – till den som kommer med upplysningar som leder till att förövarna kan gripas.

Allt var som vanligt i söndags när Leaders of Tomorrow International Ministries gudstjänst i stadsdelen Brooklyn i New York drog i gång. Efter att den inledande lovsången tonade ut intog pastor Lamor Miller-Whitehead talarstolen som så många gånger tidigare.

Vid detta tillfälle var innehållet i pastorns predikan allvarligt. Det handlade om betydelsen av att stå fast i den kristna tron även när motgångar kommer. Pastorn riktade en fråga till församlingen: “Hur många av er har förlorat tron på grund av att ni har sett en annan människa dö?”

Då, innan någon hann reagera, rusade plötsligt tre främmande personer in i kyrkan, enligt polisen. Under vapenhot och inför skräckslagna gudstjänstdeltagare, tvingade rånarna pastorn och dennes hustru Asia K DosReis Whitehead att lämna ifrån sig sina halssmycken och andra värdeföremål.

Till saken hör att Lamor Miller-Whitehead är känd för att sticka ut. Pastorns överdådiga livsstil är omvittnad och han ses ofta körande omkring i The Big Apple, som New York City kallas ibland, i sin lyxiga Rolls-Royce, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sändes direkt

Gudstjänsten sändes på nätet och en uppspelning av en sekvens visar hur pastorn under hot ställer sig på knä och sträcker upp båda händerna i luften medan han utbrister “okej, okej” i ett förmodat försök att lugna rånarna.

En av rånarna riktar ett vapen mot pastorsparet samtidigt som denne håller koll på pastorn, som gömmer sig bakom talarstolen. Sedan stoppar rånarna de smycken och andra värdeföremål som de tvingat till sig, i sina fickor och försvinner från platsen.

På Instagram skriver pastorn att han kände en “demonisk kraft” träda in i kyrkan och att han inte var säker på om rånarna “var ute efter skjuta sönder och förstöra kyrkan eller om de enbart kom för att utföra ett rån”. Han uttrycker också tacksamhet över att ingen människa blev skadad.

Polisen berättar att rånarna flydde i en vit Mercedes, men vet inte vart de tagit vägen. Pastorn har utlyst en belöning på 50 000 dollar, motsvarande cirka 500 000 kronor, till den som kommer med information som bidrar till att förövarna kan gripas.

Stöd av borgmästaren

New Yorks borgmästare Eric Adams, som är personlig vän med Lamor Miller-Whitehead, pratade med pastorn efter händelsen, och säger i ett uttalande:

– Ingen i den här staden ska bli offer för beväpnat rån, inte heller kristna ledare och människor som firar gudstjänst i Guds hus. Polisen i New York City utreder denna kriminella handling och vi kommer att arbeta outtröttligt för att ställa de ansvariga inför rätta, säger borgmästaren.

Lamor Miller-Whitehead grundade Leaders of Tomorrow International Ministries, år 2013. Innan dess hade han avtjänat ett fem år långt fängelsestraff för bland annat identitetsstöld. Han har dock hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att han blivit oskyldigt dömd.

Försvarar sin livsstil

I ett inlägg på Instagram försvarar pastorn sin överdådiga och påkostade livsstil, liksom sin förkärlek för smycken och andra dyrbara ägodelar. Han skriver att han “lever sitt liv på det sätt som Gud har bestämt för honom”.

“Det handlar inte om att jag lever i överdriven lyx. Det handlar om att jag ser till att skaffa mig det jag vill ha. Och det är mitt privilegium att kunna köpa det jag vill ha”, förklarar han.

I en filmsekvens på Youtube tackar pastorn borgmästaren för stödet. Och han meddelar att nästa söndags gudstjänst i Brooklyn kommer att hållas precis som planerat.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar