Nyheter

Ben Fitzgerald: Kristna kommer att förföljas i Europa

Hyllade också Hillsongs pastor Andreas Nielsen för att denne “inte böjer knä för kulturen”

Ben Fitzgerald, ledare för Awakening, drog med sig besökarna i bön för att frälsa en vän eller annan närstående på Europakonferens första heldag.

Den australiske predikanten, som numera bor i Tyskland, talade på onsdagsförmiddagen utifrån en vers i Lukas 19, som handlar om tullindrivaren Sackeus: “Människosonen har kommit för att söka upp och frälsa det som var förlorat.”

Ben Fitzgerald på Europakonferensen 2022.

– En undersökning av Barna-institutet visar att 96 procent av kristna inte leder någon till frälsning. De fyra procent som gör det har själva blivit frälsta det senaste året, så de vet vad det innebär, sa han inför en nästintill fullsatt kyrkosal hos Livets ord i Fyrislund i Uppsala.

– Men det blir ingen väckelse om inte de 96 procent gör någonting.

Introducerades av Sebastian Stakset

Ben Fitzgerald introducerades på scenen av Sebastian Stakset, som berättade om hur betydelsefull den karismatiske predikanten varit för honom.

– 2015 var jag och några vänner i bön i Gnesta, och vi fick en vision av Friends Arena full av människor som bad till Jesus. Visionen blev verklighet och du kom till Sverige och jag döptes i helig Ande på Friends Arena, sa han till Ben Fitzgerald, som arrangerat eventet i Stockholm i oktober 2016.

– Jag började predika redan nästa dag och sedan tog du mig till Tyskland till en evangelistskola. Sen sa du åt mig att åka hem och starta en organisation, och att alla resurser jag behövde skulle komma till mig. Tack Jesus och tack Ben.

Innan Ben Fitzgerald började att tala utifrån bibelordet anknöt han till diskussionen om så kallad omvändelseterapi. Den fick ny fart i Sverige tidigare i sommar, när Dagens Nyheter fått kristna ledare inom bland annat Hillsong att erbjuda sig att be för en person som sa sig brottas med en homosexuell läggning. Reportaget gjorde också en koppling till de utökade demokratikrav som kommer att ställas på samfund som får bidrag av staten.

Pastor Andreas Nielsen, som leder Hillsong i Sverige, sa i en predikan den 17 juli att DN-reportaget var “en grov missrepresentation av vilka vi är som kyrka” och att Hillsong älskar alla människor. Han påpekade samtidigt att Hillsong inte är beroende av bidrag från staten.

Europakonferensen 2022.

Kristna kommer att förföljas rättsligt

– Kristna kommer att förföljas i Europa, och inte genom att man kastar stenar utan genom rättslig förföljelse, sa Ben Fitzgerald.

– Därför är jag så tacksam för pastor Andreas i Hillsong. Han böjer inte knä för kulturen av rädsla för människor. Man kan tycka vad man vill om Hillsong, men jag beundrar den mannen och är tacksam för att han står på Bibeln.

Sedan berättade Ben Fitzgerald om hur det gick till när hans egen bror, en lovsångsledare i Australien, tappade sin tro och inte fick tillbaka den förrän Ben blev verkligt drabbad av Guds nöd för att frälsa människor.

– Det var först när jag läste i min brors dagbok om hur han älskat Gud och Jesus som mitt hjärta fylldes av den desperata längtan efter att föra honom till frälsning som Gud känner för varenda en av oss, sa Ben Fitzgerald.

– Plötsligt började jag att skaka, och kände Jesu ofiltrerade kärlek till en enda människa.

Olivia, Agnes och Nellie på Europakonferensen 2022.

”Alla demoner lämnade”

När Bens bror Samuel börjat närma sig kyrkan igen föll han en dag ihop på golvet när han spelade gitarr i Bens bönegrupp.

– Vi kastade oss över honom och bad över honom till dess att alla demoner lämnat honom. Han kunde gå rakt in i sin tjänst igen, träffade sin blivande fru efter några månader och är nu pastor.

Därefter ledde Ben Fitzgerald de församlade i bön för att Gud skulle öppna deras hjärta och leda en människa som stod nära dem

till Jesus.

– Gud vill ha europeiska själar, sa han.

– Men jag fick nyligen reda på att färre än 1 procent av ungdomarna i åldern 16 till 29 år följer Jesus. Det är så fel. Om vi vill ha väckelse, måste vi be Gud gå genom oss.

Natalya, Milka och Lija på Europakonferensen 2022.


---

Fakta: Europakonferensen

  • Arrangeras av Livets ord den 26–31 juli i Fyrislund, Uppsala.
  • Några av talarna är Brandi Carrano från International Church Barcelona, Tim Ross från Embassy City Church i Texas, USA, Ben Fitzgerald från Awakening Europe, Sebastian Stakset från Heart of Evangelism, Mats-Ola Ishoel från Livets ord Moskva.
  • Ungdomarna bjuds på bland annat karaoke, basket, fotboll och innebandy, kvällar med livemusik, och Revival night på lördag med Tim Ross.
  • För barn mellan 4 och 13 år finns åldersindelade aktiviteter och möten.
  • Torsdag är det lovsångskväll med Hope for this nation.
Fler artiklar för dig