Nyheter

Ing-Marie Wieselgren begravdes i Uppsala missionskyrka

Många på plats för att följa Ing-Marie till sista vilan

På fredagen begravdes Ing-Marie Wieselgren, som mördades under Almedalsveckan. Omkring 350 deltagare var anmälda, däribland Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, civilminister Ida Karkiainen (S) och riksdagsledamot Acko Ankarberg Johansson (KD).

Ing-Marie Wieselgren var överläkare på Akademiska sjukhuset och psykiatrisamordnare för SKR, Sveriges kommuner och regioner. Dessutom var hon mångårig medlem i Uppsala missionskyrka.

Den 6 juli blev hon svårt knivskuren av en man under Almedalsveckan, och avled på sjukhus.

– Det är tungt att en människa som står mitt i sin gärning att förbättra för många andra mördas, sa Acko Ankarberg Johansson till SVT, som var på plats i kyrkan.

Engagerad och medmänsklig

Många har vittnat om att Ing-Marie Wieselgren var en människa med engagemang och medmänsklighet.

– Hon var skarpsynt och reflekterande, men alltid med värme och humor i botten, sa Kjell-Åke Nordqvist, ordförande i Uppsala missionsförsamling, som känt Ing-Marie i 30 år, till Aftonbladet.

På framsidan av begravningsprogrammet, som pryddes av en blåklint, stod “För alltid i våra hjärtan”. Texten fortsatte med ord som hämtats från Ing-Maries medverkan i “Tankar för dagen” i Sveriges radio: “När jag inte orkar så orkar du. När du förtvivlar, hoppas jag för dig också”.

Efter begravningsgudstjänsten hölls en privat minnesstund.

Ing-Marie Wieselgren

---

Fakta: Knivdådet i Visby

  • Klockan 13.50 den 6 juli, mitt under politikerveckan i Almedalen, fick polisen larm om att en kvinna stuckits med kniv vid Donners plats i Visby. Hon fördes till sjukhus och vid 20-tiden på kvällen berättade polisen att hennes liv inte gått att rädda.
  • Senare bekräftade hennes arbetsgivare att offret var Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare för Sveriges kommuner och regioner (SKR) och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon var på väg för att leda ett seminarium då hon attackerades.
  • Gärningsmannen kunde gripas snabbt efter dådet, bara en kort bit från brottsplatsen.
  • Den 8 juli häktades den 33-årige mannen på sannolika skäl misstänkt för mord. Han har erkänt.
  • Den 11 juli meddelades att Säkerhetspolisen och Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål tar över utredningen och att dådet klassas som terroristbrott.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig