Nyheter

Klas utmanar kristna cyklister: ”Kyrkorna har blivit försoffade”

Klas Folenius uppmanar cyklister att cykla 50 varv runt en sjö

Målet är att samla in 300 000 kronor till EFKs internationella utvecklingsarbete. Nu utmanar Klas Folenius kristna cyklister att anta utmaningen att cykla 50 varv runt Hemsjön utanför Örebro.

År 2020 när pandemin stod i brand och de allra flesta motionslopp blev inställda, blev också Vätternrundan det. Men det stoppade inte motionscyklisten Klas Folenius att trampa distansen på annat håll. De 30 milen styrdes om till hemmaplan och i stället för ett varv runt Sveriges näst största sjö blev det hundra varv runt Hemsjön i Åsbro utanför Örebro.

– Då samlade jag in nästan 44 000, säger han och berättar att cyklingens mening alltså var att samla in pengar till Evangeliska frikyrkans (EFK) internationella utvecklingsarbete. Men tanken etsade sig fast och han ville göra en likande sak igen, fast lite annorlunda.

– Under pandemin tycker jag att kyrkor har blivit lite “försoffade”, så jag ville ta tag i spaden igen och göra något som också är till nytta för andra. Vi har det så bra och måste visa det genom olika insatser. Vi är ju till för varandra.

Klas Folenius cyklist lopp

Den 20 augusti arrangerar han ett cykellopp på 15 mil runt Hemsjön i Åsbro, utanför Örebro – och alla som vill vara med är välkomna.

– Det skulle vara toppen och fler vill cykla med. Det är alltid roligare att cykla tillsammans och då kan vi också samla in mer pengar. Och det vore bra om jag lyckas locka med andra kyrkor att vara med, säger Klas.

Siktar på 300 000

Liksom förra gången tänker han sig att företag sponsrar cyklisterna.

– Förra gången tyckte företag jag pratade med att det var en bra grej, de var vänligt inställda och ville hjälpa till.

I år siktar Klas på att kunna samla in 300 000 kronor till EKF.

– Om tio församlingar ställer upp räcker det med 30 000 per församling. Sen kan det ju hända att det bara blir jag, men 30 000 är också bra. Det viktigaste är att det samlas in pengar. Sen blir det spännande att se vilka som nappar.

Men ännu behöver en del planeras.

– Kanske kommer det finnas mat på plats, men hur och vad är inte klart. När det närmar sig kommer ett Facebook-event att finnas för att anmäla sig eller så kan man ringa till mig, säger Klas.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig