Nyheter

”Vi vill synliggöra att det i dag finns judar som har kristen tro”

Göran Lennartsson: “För mig blev den här upptäckten början på en resa”.

När organisationen Shalom över Israel anordnar sin sommarkonferens är temat något av en släktforskning: att upptäcka kristendomens judiska rötter – messianska judar.

Konferensen pågår den 4-7 augusti på Hjälmareds folkhögskola. Det är medlemmarna i Shalom över Israel som arrangerar konferensen. Det är en öppen sammankomst och alla intresserade är välkomna. Huvudtalare är engelsmannen Richard Harvey som har skrivit flera böcker om messiansk judisk teologi.

Upptäckten

– Vi vill synliggöra att det i dag finns judar som har kristen tro. På samma sätt som i Apostlagärningarna där församlingar bestod av judar och hedningar som kom till tro på Jesus. För mig blev den här upptäckten början på en resa i Bibeln, som påminner om släktforskning. Den fördjupar min förståelse för min kristna identitet, säger Göran Lennartsson, styrelsemedlem i Shalom över Israel.

Han stöter fortfarande på kristna som tror att Jesus kom för att skapa en ny religion och upphäva Mose lag.

– För att du ska kunna förstå Bibeln och Jesus undervisning, måste du sätta in det i ett judiskt sammanhang. Jesus talar alltid till judar. För många är det något okänt.

Spänningsförhållande

Talaren Richard Harvey är själv jude och ser inget spänningsförhållande mellan Jesu undervisning och judisk tro.

– Han kallar sig själv messiastroende jude. För judar är “kristen” ett besvärligt ord. Det förknippas med antisemitism, hakkors och korståg. Det är något hotfullt. Det är därför de säger att de är messianska judar.

En av föreläsningarna handlar om hur gemenskapen mellan judiska Jesustroende och hednakristna kan fördjupas och stärkas.

Träffas och fika

– Spänningen mellan kristna och judar är inte ok. Den behöver vi göra något åt. Träffas och fika och samtala. Det är viktigt att kristna får möta judar och tvärtom.

På senare år har det skett en utveckling till det positiva konstaterar Göran Lennartsson. Han ser att allt fler aktiva kristna blir medvetna om det här.

– Man tar egna initiativ och löser upp knuten. Det gör att pusselbitarna i den kristna tron kommer på plats.

---

Fakta: Sommarkonferensen 2022

  • Arrangör: Medlemmarna i Shalom över Israel.
  • Medverkande: Richard Harvey, Mikael Oscarsson, Andreas Johansson, sång och musik av Carina och Urban Ringbäck.

---

Fler artiklar för dig