Nyheter

Avskedad från kyrkan skulle få 400 000 för kränkning - överklagas

“Det ska inte utbetalas några pengar”

Efter många långa tvister i Nora kyrka i Örebro län beslutades att en tidigare avskedad anställd skulle få ersättning på 400 000 kronor. Detta bland annat som skadestånd för kränkning vid avskedandet. Nu ändrar sig oppositionen och drar tillbaka sitt beslut.

Nora kyrka beslutade i slutet av juni att en tidigare avskedad anställd skulle få en utbetalning om drygt 400 000 kronor på grund av förlorad arbetsinkomst, skriver NA. Den anställde krävde ersättning motsvarande tre månadslöner inklusive tillägg för obekväma arbetstider, samt ett ideellt skadestånd för kränkning och olägenheter vid det tidigare avskedandet.

År 2020 varslades personen om avsked vilket har lett till fackliga förhandlingar. Utan uppbackning från facket skickade personen kravet på kompensation. Under ett extrainsatt kyrkorådsmöte den 27 juni klubbades summan igenom med delvis stöd från oppositionen. Men så har oppositionen bestående av Socialdemokraterna och Posk ändrat sig.

– Jag tycker inte att det ska utbetalas några pengar. Absolut inte, säger Marita Eckerrot (Posk) till SVT Nyheter Örebro.

Beslutet överklagades till Svenska kyrkans överklagandenämnd och utbetalningen har tills vidare stoppats.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig