Nyheter

Hyllie Park får miljonstöd - anställer 32 personer

Genom en fond får folkhögskolan Hyllie Park nästan 25 miljoner kronor som ska gå till att hjälpa ukrainare ut i arbetslivet.
– De ska få undervisning i svenska 12-15 timmar i veckan och hjälp att komma ut i arbetslivet, säger rektor Linda Alexandersson.

Hyllie Park Folkhögskola, med EFK och Hyllie Park Kyrkan som huvudmän, är folkhögskolan som med alla sina filialer och samarbeten med församlingar runt om i Sverige har flera olika verksamhetsområden. Ett av dem är SFI (svenska för invandrare).

När ukrainska flyktingar kom till Sverige skulle det dock visa sig att de inte var berättigade till den undervisningen.

– När kriget i Ukraina startade fick många av de som kom till Sverige uppehållstillstånd via massflyktsdirektivet. Det innebär att personer från Ukraina ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. Men det är första gången som det har aktiverats, därför har riktlinjerna inte helt formulerats. De har ännu inte fått rätt att läsa på SFI, berättar Linda Alexandersson, rektor för Hyllie Park folkhögskola i Malmö sedan första april i år.

Oväntad möjlighet

Men då öppnades en oväntad möjlighet. Folkhögskolan, som är en förening, hade rätt att söka ett bidrag från Europeiska Socialfonden (ESF).

– De har gjort en utlysning som kallas ESF Care som är ett stödinitiativ för flyktingar från Ukraina. Beskedet kom förra fredagen att vi beviljats en summa på nästan 25 miljoner kronor för att göra insatser via vår skola och de filialerna vi har i Sverige. Men också i samarbete med församlingar, säger Linda Alexandersson.

Hyllie Park.

Målet med projektet är att hjälpa denna målgrupp ut i arbete, och där är kunskap i svenska språket nyckeln, menar Linda Alexandersson. Pengarna kommer att användas för att anställa 32 personer genom folkhögskolan, men som kommer arbeta på åtta olika platser i Sverige. Det behövs språklärare, företagskonsulter och tolkar.

– Vår tanke är att målgruppen ska få undervisning i svenska 12-15 timmar i veckan och utöver det få hjälp av företagskonsulter att komma ut i arbetslivet. Målsättningen är att de ska komma in på eller närmare arbetsmarknaden, med förhoppning att några kan få fast arbete.

Samarbete med församlingar

Projektet pågår under ett år.

– Det känns också extra gott att kunna göra detta tillsammans med församlingar, poängterar Linda Alexandersson.

– De har ofta ett stort socialt nätverk som bidrar till både att hitta praktik- eller arbetsplatser och redan har något samarbete med Ukraina. Det är åtta församlingar, framför allt EFK, men också Pingst och Equmeniakyrkan, som antingen redan gjort stora insatser för ukrainare eller är vana vid att arbeta med invandrargrupper.

Utlysningen pågår fram till sista december och det fortfarande finns möjlighet för andra att söka pengar. Totalt ska 400 miljoner kronor fördelas på insatser för flyktingar från Ukraina.

---

Fakta: Församlingarna som deltar i projektet

  • Sundsvalls Baptistförsamling
  • Haga Baptistförsamling i Sundsvall
  • Immanuelkyrkan i Örebro
  • Filadelfiaförsamlingen i Örebro
  • Pingstkyrkan i Lund
  • Östermalmskyrkan i Kristianstad
  • Skillinge missionshus
  • Församlingen Livsglädje i Landskrona

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar