Nyheter

Ovanlig sovkonsert hölls i kyrkan

“Runt 50 låg och sov eller vilade i alla fall”, säger Anders Bergström, ansvarig för sovkonserten i Karlskrona

Ta med kudde och täcke till kyrkan. Den instruktionen fick konsertpubliken inför en ovanlig spelning i Fredrikskyrkan i Karlskrona.

Den sövande konserten arrangerades som en del av Karlskrona skärgårdsfest som just nu pågår i Blekinge. Till ljudet av elektronisk musik fick publiken på onsdagskvällen somna på Fredrikskyrkans golv. Inför konserten hade publiken uppmanats att ta med sig liggunderlag, täcke och kudde.

Publiken hade med sig liggunderlag, täcke och kuddar.

– Vi vill skapa ett lugn, vi vill nå människor precis när de ligger och håller på att slumra till, säger Johan Sturesson från musikduon Kord till P4 Blekinge.

Under den en och halv timme långa så kallade sovkonserten spelade Kord ett specialkomponerat stycke som beskrivs som “ett meditativt sovkoncept”. Johan Sturesson ser konserten som en “interaktiv upplevelse mellan publiken och oss” – trots att stora delar av publiken alltså försökte somna.

– Hur konstigt det än låter är det ett samspel som måste fungera, säger han till radiokanalen.

Sänka trösklarna

Temat för musiken var “mänskligt liv”. Anders Bergström, diakoniassistent och ansvarig för sovkonserten, säger till Dagen att ett syfte med konserten var att sänka trösklarna för människor att komma in kyrkan.

– Jag älskar liturgin och teologin, men när folk inte alltid kan känna igen sig i våra uttryckssätt tror jag att vi som kyrka, och framför allt Svenska kyrkan, behöver skapa fler möjligheter för att nå människor.

På väg falla av stolen

Anders Bergström tror att ett 70-tal personer satt – eller låg ner – i publiken under onsdagskvällens konsert.

– Runt 50 låg och sov eller vilade i alla fall, resten satt och lyssnade.

Han hörde inte någon som snarkade, men är säker på att en del i publiken faktiskt slumrade till.

– Ja, absolut! Jag såg en kvinna som satt på en stol och plötsligt började lutade alltmer åt höger på stolen. Jag tänkte gå fram och väcka henne innan hon föll av, men hon hann vakna själv.

---

Fakta: Karlskrona skärgårdsfest

  • Hålls 27 juli–7 augusti i Karlskrona.
  • Programmet innefattar en rad olika kulturevenemang, såsom konserter, standsvandring och teater.

---

Fler artiklar för dig