Nyheter

Kristna hjälparbetare: Vi torterades av ryska soldater

Ska ha utsatts för misshandel, förnedrande behandling och tortyr med elektrisk ström av ryska trupper

En grupp flyktingar och hjälparbetare från en kristen hjälporganisation uppges ha utsatts för misshandel och tortyr av ryska trupper i Ukraina, rapporterar CBN News. Nu är de fast i den ockuperade staden Berdjansk.

När hjälparbetare och volontärer från den kristna hjälporganisationen Orphan’s Promise den 28 juli försökte evakuera flyktingar från den ryskkontrollerade staden Mariupol ska gruppen ha tagits till fånga av ryska soldater, skriver CBN News. Dagen därpå ska tio av de tillfångatagna ha släppts.

– Alla volontärer lever och har släppts, säger Orphan’s Promise-chefen Nataliya Khomyak.

En hjälparbetare från organisationen, som kallas Yulia, berättar att männen i gruppen utsattes för misshandel, förnedrande behandling och tortyr med elektrisk ström.

En av de tillfångatagna personerna ska ha behövt sjukhusvård för en hjärtattack, säger Nataliya Khomyak.

Nataliya Khomyak från Orphan's Promise.

Larm om “filtreringsläger”

De tio personer som har släppts tvingas nu stanna kvar i den ockuperade staden Berdjansk, där Orphan’s Promise kontor finns. Tre personer ur den tillfångatagna gruppen uppges ännu hållas kvar av ryska styrkor. En av dem är en flykting som ska ha hållits i ett så kallat filtreringsläger.

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE larmade tidigare i sommar om de filtreringsläger som Ryssland inrättat i Ukraina. Förödmjukande kroppsvisitationer och hårda förhör förekommer på lägren, rapporterade TT i juli.

Sedan i mars har en av Orphan’s Promises volontärer i Ukraina, Valentina, varit försvunnen sedan. Organisationen tror att hon kidnappades av ryska styrkor när hon deltog i en matutdelning.

Fler artiklar för dig