Nyheter

Skotten träffade kyrkans lokaler i Borås

“Det här motiverar oss att fortsätta bygga relationer med dem som behöver det allra mest”, säger pastorn Urban Gustavsson

När två personer sköts i Hässleholmen i Borås träffades Brokyrkans lokaler av flera av skotten. Pastorn Urban Gustavsson säger att händelsen motiverar församlingen att fortsätta arbetet i stadsdelen, som räknas som ett särskilt utsatt område.

Vid sjutiden på tisdagskvällen avlossades flera skott mot en pizzeria i stadsdelen Hässleholmen i Borås. Två personer träffades och fördes till sjukhus. Den maskerade gärningsmannen flydde från platsen på elsparkcykel.

Vägg i vägg med pizzerian finns den lokal som inhyser EFK-församlingen Brokyrkan, som träffades av flera av skotten.

– Jag blev uppringd av en församlingsmedlem som sa att våra glasrutor hade gått sönder i skottlossningen, säger pastorn och församlingsföreståndaren Urban Gustavsson.

Känner de skjutna

Församlingen har funnits i området sedan 2014 och arbetar med kontaktskapande verksamheter med boende i stadsdelen. De två personer som nu blivit skjutna är kända av församlingen.

– Det som har hänt gör väldigt ont. Det här är precis motsatsen till den utveckling som vi långsiktigt vill vara med och bidra till här i Hässleholmen, säger han.

Brokyrkans lokaler träffades av skotten.

Den långsiktiga målbilden är att stadsdelen ska vara “befriad från gängkriminalitet och drogbruk”, säger pastorn.

– Vi arbetar för att Hässleholmen ska vara känd inte som en utanförskapsplats, utan som en plats där Gud har förändrat och förvandlat människors liv och situationer. Vi drömmer om att se människor trivas här, försörja sig själva och vara stolta över det, och att ingen ska behöva känna rädsla för att komma hit.

Förändrar inte arbetet

Urban Gustavsson säger att tisdagskvällens skottlossning inte kommer att förändra församlingens arbete i stadsdelen, som av polisen klassas som ett särskilt utsatt område. Han betonar att det är en liten minoritet av de boende i området som ägnar sig åt kriminalitet, med drogförsäljning och våldsamheter.

Söndagen efter det inträffade höll Brokyrkan söndagsgudstjänst i lokalerna precis som vanligt. När Dagen pratar med Urban Gustavsson har han tillfälligt lämnat gudstjänsten för att kunna ta samtalet.

– En hel del har kommit hit i dag. Det skulle förvåna mig om det inte fanns fruktan på sina håll i församlingen efter en sådan här händelse, vi är ju människor, men det här motiverar oss att be tillsammans för stadsdelen och att ta vårt lärjungaskap på större allvar och fortsätta bygga relationer med dem som behöver det allra mest.

Han tillägger:

– Jag vågar säga att det här svetsar oss samman mer än något annat.

Fler artiklar för dig