Nyheter

Återinvigning av Notre-Dame utlovas till 2024

Målet är att den mäktiga katedralen ska vara klar lagom till invigningen av sommar-OS i Paris 2024

Katedralen Notre-Dame i Paris kommer att öppnas igen år 2024. Det lovar den general som leder det tidsödande arbetet med att restaurera den världsberömda kyrkan, efter den svåra branden för tre år sedan.

Saneringen av kyrkan och området runt den har dragit ut på tiden. Det beror bland annat på att elden som skadade katedralen, frigjorde höga halter av den giftiga tungmetallen bly.

Nu är saneringsarbetet klart, vilket innebär att återuppbyggnaden av katedralen kan sätta i gång i slutet av sommaren, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En del av arbetet med att bygga upp kyrkan igen handlar om att få alla fönster i bra skick. I åtta glasateljéer runt om i Frankrike pågår ett intensivt arbete med att restaurera Notre-Dames kyrkfönster.

Fönster oskadda

Glasmästaren Flavie Vincent-Petit, som arbetar i en av dessa ateljéer och var på plats efter branden, berättar för Dagens Nyheter att alla fönsterglasen i den väldiga katedralen klarade sig undan lågorna.

– Det var helt otroligt. Glasen var i nästan perfekt skick, medan så mycket annat låg i aska på golvet, berättar hon och ger brandmännen som släkte elden, en stor eloge.

– Om de hade sprutat vatten direkt på fönstren skulle det ha lett till en termisk chock och de hade gått sönder. I stället sprutade de vatten på stenväggarna runt fönstren, vilket fick glaset att kylas av.

Hon och hennes kolleger håller på att tvätta bort all den sot och smuts som täcker kyrkfönstren. Det och mycket annat tidsödande arbete, återstår innan kyrkan är klar för invigning.

Efter branden den 15 april 2019 lovade Frankrikes president Emmanuel Macron en storsatsning för att få den världsberömda kyrkan återställd inom fem år, i tid till sommar-OS i Paris 2024. Det är två år till dess och frågan är om presidentens löfte håller.

Drygt 8 miljarder

Många utmaningar återstår innan kyrkan kan öppnas för allmänheten, så än är inte sista ordet sagt. Men Jean-Louis Georgelin, som presidenten själv utsett till att leda projektet och föra det i hamn, tvekar inte en sekund:

– Vi kommer att stå redo 2024. Min största uppgift är att få alla på bygget att tro på att vi kan bli klara 2024, säger han till DN.

Någon brist på pengar till att bekosta restaureringen verkar det inte finnas. Hela 8,4 miljarder kronor har samlats in av privatpersoner och företag i Frankrike och i andra länder, vilket torde räcka.

Förnya bebyggelse

Parallellt med återuppbyggnaden av kyrkan har staden Paris och dess borgmästare Anne Hidalgo, utlyst en arkitekttävling med målet att förnya kvarteren vid Notre-Dame på Ile de lade Cité. Detta för att väcka liv nytt liv i huvudstadens äldsta kärna.

Byggstarten för det vinnande förslaget, som ritats av landskapsarkitekten Bas Smets, planeras till 2024 och är tänkt att stå klart 2028, skriver Arch Daily.

Notre-Dame byggdes i olika perioder mellan åren 1163 och 1345. Kyrkan finns med på Unescos världsarvslista.

Fler artiklar för dig