Nyheter

Nya röster bland Dagens ledarskribenter

“Tidningen har en jätteviktig roll som blåslampa, ett fönster och en plats som samlar”

En legitimerad psykolog och en tidigare samfundsledare blir nya röster på Dagens ledarredaktion. Steven Crosson och Lennarth Hambre tar plats i teamet som driver tidningens opinionsbildning.

Mitt när den politiska valrörelsen drar i gång på allvar och kyrkornas höstverksamhet ligger i startgroparna, kompletterar alltså Dagen medarbetarstaben på opinionsredaktionen vid sidan av de övriga ledarskribenterna.

Lennarth Hambre har jobbat inom kyrka och församling i 30 års tid, både lokalt i församling och som samfundsledare för Evangeliska frikyrkan. Därefter som familjeföretagare under en tioårsperiod och nu senast med utvecklings- och organisationsprojekt. Han har bland annat varit förlagschef på kristna bokförlaget Libris. Han är gift sedan 45 år med Kerstin och tillsammans har de fyra vuxna barn.

Tyckande och närhet

Steven Crosson kommer från en bakgrund inom kommunikation och politik i nästan två decennier, och arbetar dessutom kliniskt som legitimerad psykolog, där han mer handfast får komma nära människor. Bland annat har han ett förflutet med olika kommunikationsuppdrag för Kristdemokraterna på både riks- och regionalplanet.

Rötterna kyrkligt finns inom pingströrelsen. Han är uppväxt i Hälsingland, men numera boende i Stockholm. Han är gift med Rebecca och har tre barn.

– Dagen tror jag fyller en jätteviktig roll som blåslampa, ett fönster och en plats som samlar. Beröringspunkten mellan tro, kyrka och samhälle är unik. När religionsfriheten också just nu är under ett visst hot, som jag ser det, har Dagen en roll att belysa, problematisera och också att lyfta upp lösningar, säger Steven Crosson.

– Det är väldigt kul att skriva, och att få vända och vrida på argument och vara en del av ett samtal. Det är det som gör demokratin levande. Jag ser det som en förmån att få diskutera de frågor som ligger både mig och läsarna nära om hjärtat.

“Kan bli unket och inomkyrkligt”

Lennarth Hambre säger att han ser Dagen som en unik och bred plattform, och att det är något av en dröm för honom att få kombinera sina erfarenheter från kyrka, samhälle och näringsliv genom att skriva ledare och påverka opinionen.

– Jag tror att Dagen också hjälper kyrkan att inte bli för inomkyrklig. Som kyrkor måste vi alltid också ha fönster öppna – och ha utblickar och ta intryck. Vi har en tendens att hamna i våra bubblor, men behöver spränga bubblorna och släppa in andra intryck, och reflektera de intrycken mot evangeliets grund och kraft. Annars blir det väldigt unket på slutet.

– Där har Dagen spelat en viktig roll genom åren, och gör också i dag, säger Lennarth Hambre.

Vill göra avtryck i debatten

Dagen har under en tid sökt förstärkning på opinionsdelen med anledning av att Elisabeth Sandlund trappar ner, och delvis går i pension. Båda de nya skribenterna går nu in i deltidsuppdrag vid sidan av den övriga ledarredaktionen: Frida Park, Elisabeth Sandlund, Fredrik Wenell och chefredaktör Felicia Ferreira.

Frida Park, opinionsredaktör

– Det är en stor glädje att få välkomna två så spännande skribenter till ledarsidan. Vi ser att allt fler medier efterfrågar vår medverkan och expertis och Stevens och Lennarths respektive bakgrund och kompetens blir ett oerhört värdefullt komplement för oss. Vi ser ljust på framtiden och satsar på att kunna göra än större avtryck i debatten framöver, säger opinionsredaktör Frida Park.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig