Nyheter

Hon lurades på pengar av fejk-präst

Bozena Barbara Malm i Eskilstuna blev av med 18 000 kronor när en bedragare utgav sig för att vara hennes präst. Nu vill hon varna andra.
– Vi ska inte vara så godtrogna, säger hon.

Bozena Barbara Malm har nu polisanmält bedrägeriet. Hon säger till P4 Sörmland att hon är rädd för att flera kan ha blivit utsatt för samme bedragare.

– Det som hänt gör mig arg, ledsen och osäker och faktiskt också rädd, säger hon.

Bedragaren hade tagit över ett konto som tillhörde Bozenas präst på nätet. Under tiden som hon hade kontakt med hackaren såg hon hur pengar samtidigt försvann från hennes konto. Polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver säger känner igen bedragarnas tillvägagångssätt, att kapa ett konto som tillhör en person som åtnjuter stort förtroende för att sedan på olika vägar lura av människor pengar.

Viktigt att kolla upp personer

Bozena Barbara Malm hade tänkt använda pengarna till att renovera köket. Hon ger rådet till andra att inte vara godtrogna, utan vara mer misstänksam och noga kolla människor som hör av sig och stämma av så att de verkligen är den de utger sig för att vara.

På Polisens hemsida finns råd om hur man undviker att drabbas av bedrägerier. “Det finns flera saker du kan göra för att minska risken att utsättas för bedrägerier. Exempelvis ska du inte lämna ut dina inloggningsuppgifter eller lösenord, särskilt inte via internet eller telefon”, skriver Polisen.

Att med hjälp av en stulen identitet lura av någon pengar är ett växande problem.

Använder stulna identiteter

Redan 2016 skrev Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i en rapport att sådana bedrägerier ökar: “olovligt bruk av andras identiteter i ett bedrägligt syfte är ett växande problem. Vid bedrägerier används inte bara stulna identiteter, utan även helt falska identiteter utan kopplingar till existerande personer. Gärningspersonen låtsas helt enkelt vara någon annan. Syftet är vanligtvis att dölja spåren till gärningspersonen, eller att etablera ett förtroende genom att exempelvis låtsas vara en närstående”, skriver BRÅ.

Dagen har tidigare uppmärksammat andra fall av bedrägerier, där pastorers och predikanters identiteter använts för att lura människor. Bland annat har Sebastian Staksets namn använts av bedragare, och bedragarna har försökt få människor att skicka pengar (se Dagen 2.2.2021).

Fler artiklar för dig