Nyheter

Ingemar Olsson: Midnattsbadet som stannade i minnet

“Detta är livet” tänkte Ingemar Olsson om simturen med stjärnhimlen ovanför

Sångaren och låtskrivaren Ingemar Olsson berättar om en “nära livet-upplevelse” – som också blev en låt.

Det är nu över tjugo år sen sommarnatten som fortfarande står fram som ett av mina starkaste sommarminnen, berättar Ingemar Olsson.

– Jag vill kalla det en “nära-livet-upplevelse”. Jag simmade ut i sjön mitt i natten. Vattnet var ljummet, jag låg och flöt på rygg och ovanför mig hade jag stjärnhimlen. Jag badade naken, så jag hade ju verkligen ingenting, och ändå var jag fullkomligt nöjd.

“Omsluten på alla sidor”

Upplevelsen den där natten i sjön Krön i Småland efter en spelning har han burit med sig sedan dess. Det blev också en låt av det hela, som har just titeln “Detta är livet” och fortsätter med strofen “kan man begära mer?”

– Ofta tror vi människor att vi behöver det ena eller det andra. Där hade jag ingenting, och upptäckte att jag inte heller behövde något. Jag tror många kan känna igen sig i det här.

– Kanske hade det hela också med vatten att göra. Vi människor består till mer än 50 % av vatten, och alla har vi simmat omkring i fostervattnet. Den där sommarnatten kände jag mig som en del av universum på ett underbart sätt, omsluten på alla sidor som det står i Bibeln.

Låten finns med på en platta från 2005, “Eller hur”, och Ingemar har ofta med låten då i sina konserter och det gör, säger han, att minnet hålls levande.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig