Nyheter

Utsåg sig själv till minister i hemlighet

Förre premiärministern och pingstvännen Scott Morrison anklagas för att “undergräva demokratin”

Australiens tidigare premiärminister Scott Morrison, som är pingstvän, tilldelade sig själv flera ministerposter. Utan att varken meddela parlamentet eller folket. Han får nu kraftig kritik för sitt agerande.

Under sin tid som premiärminister tog Morrison över minst tre ministerportföljer i den regering han ledde. Det gäller departementen för hälsa, finans samt energi och det skedde under coronapandemin, skriver SBS News.

Nuvarande premiärminister Anthony Albanese, som leder socialdemokratiska Labor, sparar inte på krutet i sin beskrivning av företrädarens agerande:

– Det här är ett ynkligt beteende som vi skulle förlöjliga om det hände i ett icke-demokratiskt land. Scott Morrison ledde en skuggregering, dundrar Albanese och anklagar sin politiske rival för att “undergräva demokratin”.

Scott Morrison, som tidigare var partiledare för Liberalerna, försvarar sitt handlande och hävdar att det var en nödvändig skyddsåtgärd under pandemin och att han utsåg sig själv som ett slags reservminister, rapporterar TT.

– Det var en tid som saknar motstycke och som en följd av det en okonventionell tid, säger Morrison till radiokanalen 2GB.

Det mest allvarliga anses vara att Morrison inte berättade om sina förehavanden för allmänheten. Morrison har sagt att det var ett beslut mellan honom själv och de relevanta ministrarna, och inte en fråga för regeringen.

Men har han brutit mot lagen? Premiärminister Albanese lovar att den saken ska utredas. Om det visar sig att Morrison agerat inom lagens råmärken tänker premiärministern täppa till kryphålet så att något liknande inte upprepas.

Etisk dimension

Bland juridiska experter går uppfattningarna isär. Professor George Williams tycker att den etiska aspekten är viktig:

– Att det kunde gå till på detta sätt är bekymmersamt, men att vanligt folk inte fick veta är illa nog. Transparens, att vara öppen med hur man agerar, är grundläggande i frågor som den här, anser han.

Scott Morrison blev historisk när han som förste pingstvän valdes till premiärminister i Australien 2018. Under den tiden berättade Morrison att han blivit ifrågasatt för sin tro och övertygelse.

Sedan valförlusten i maj i år, då Morrisons konservativa koalition fick lämna makten, sitter han kvar som ledamot i parlamentet. Men efter avslöjandet om ministerposterna har han inte varit aktiv i det dagliga politiska arbetet, uppger han.

---

Fakta: Scott Morrison

  • Australiens premiärminister 2018-2022.
  • Sedan dess ledamot i parlamentet för Liberalerna.
  • Gift med Jenny, två döttrar.
  • Uppvuxen i en kristen familj.
  • Kom till tro som 12-åring på ett barnläger.
  • Gick tidigare till en Hillsong-kyrka i Sydney.
  • Gick som barn till en presbyteriansk församling.
  • Tog över flera ministerposter i regeringen under pandemin, utan att berätta det.

---

Fler artiklar för dig