Utrikes

Tysk polis utreder Abbas förintelseuttalanden

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas uppseendeväckande uttalanden om Förintelsen utreds av tysk polis. Uttalandena skedde i samband med ett besök i Berlin tidigare i veckan.

Abbas anklagas för att ha förminskat Förintelsen och han utreds för “misstankar om uppvigling till hat”. I Tyskland är det brottsligt att förminska och relativisera Förintelsen.

Det var under en presskonferens med den tyska förbundskanslern Olaf Scholz i tisdags som den palestinske presidenten jämförde Israels agerande mot palestinier med Förintelsen.

– Israel har begått 50 massakrer på 50 palestinska platser från 1947 till i dag.

– 50 massakrer, 50 förintelser, fortsatte han.

Scholz har också kritiserats för att han inte omedelbart anmärkte på Abbas uttalanden. Först efteråt tog Scholz avstånd från Abbas uttalanden genom att skriva på Twitter att han var “äcklad” av Abbas kommentarer.

I ett uttalande från Abbas stab i onsdags beskrevs Förintelsen som “det mest fruktansvärda brottet i mänsklighetens moderna historia”. Abbas ord var enligt staben inte menade att “förneka Förintelsens särställning”.

Det tyska utrikesdepartementet anser att Abbas åtnjuter diplomatisk immunitet eftersom han var på officiellt besök i landet.

Tyskland har inte erkänt Palestina som en stat, men upprätthåller diplomatiska relationer med det palestinska styret.

Fler artiklar för dig