Nyheter

KD-politiker erbjuder: Pausa mig på Facebook fram till valet

Vill inte göra sina vänner på sociala medier med andra politiska preferenser irriterade

Kommunalrådet Jan Utbult (KD) varnar sina vänner på Facebook för att nu blir det mycket politik. För att ingen ska irritera sig har han hittat en lösning, att pausa honom temporärt i samband med valet.
– Efteråt blir det som vanligt igen, lovar han.

Den som går in på sociala medier så här nära inpå valet riskerar att drunkna i politiker som lovar både det ena och det andra. Vissa älskar detta och visar själv upp sina politiska preferenser, andra tycker att det är lite tröttsamt, inte minst om det visar sig att ens egna Facebookvänner inte alls tycker som en själv.

KD-politikern Jan Utbult, kommunstyrelsens ordförande på Öckerö, har därför kommit med ett något ovanligt förslag.

“Pausa Jan i 30 dagar”, lyder hans erbjudande som han nyligen postade till sina Facebookvänner, där han alltså vill att folk som är trötta på att han skriver om politik avföljer honom temporärt.

Varför erbjuder du dem en sådan paus?

– Det är med glimten i ögat, men också en liten deklaration om att nu kommer det bli mycket politik på mitt Facebookkonto i en månad framöver, säger Jan Utbult till Dagen.

– Jag har vänner som jag vet inte delar mina politiska åsikter. Så i stället för att de ska bli arga och sura och avfölja mig så är mitt förslag att pausa mig i trettio dagar. Efter valet blir det som vanligt igen, med en blandning av musik, politik och mer personliga inlägg.

Inte dubbla konton

Jan Utbult förklarar att vissa politiker har löst det här dilemmat genom att ha två olika Facebookkonton, ett privat och ett som politiker. Men han har inte valt en sådan lösning, vilket innebär att han har vänner i sociala medier av olika slag och med olika politiska preferenser.

– Självklart vill jag att folk läser det jag skriver och jag hoppas att inte så många ska lyda min uppmaning. Men jag gör det här av respekt för mina kompisar med helt andra bakgrunder än mig själv, som har starka politiska åsikter som jag inte delar och som skulle bli irriterade på mig.

Oklart utfall

Genom att “pausa Jan” hoppas KD-politikern att vänskapen ska kunna bestå, även när man inte delar samma politiska uppfattning.

– Än så länge vet jag inte om det är någon som pausat mig, erkänner han dock.

Han för inte någon statistik över hur hans erbjudande tagits emot, utan de som väljer att pausa honom en period kan göra det inkognito.

Riskerar KD inte att tappa röster när du gör så här?

– Jag tror snarare tvärtom, att man känner ett förtroende för Kristdemokraterna och mig som person, att jag är ärlig och att den ärligheten också betalar sig, säger Jan Utbult.

– Och om det nu är någon som väljer att pausa mig på grund av mina politiska åsikter är det nog personer som inte överväger att rösta på KD ändå, så då spelar det ingen roll.

Osäkert inför valet

Jan Utbult hoppas att få fortsatt förtroende att styra Öckerö kommun efter valet, ett av KD:s starkare fästen i landet. I valet 2018 fick partiet 27,5 procent av rösterna och blev största parti i kommunen.

– Men det har varit några tuffa år där vi jobbat kraftigt med att sanera kommunens ekonomi, berättar Jan Utbult när han till slut också får prata lite politik.

– Tyvärr görs det inga lokala opinionsmätningar i en liten kommun som Öckerö, så vi har inte den blekaste aning om hur det kommer att gå i valet.

---

Fakta: Sociala medier och politik

  • På 2000-talet har sociala medier blivit ett allt vanligare redskap för politiska partier inför valen.
  • Jättar som Facebook och Twitter har tvingats att ta hänsyn till detta, bland annat då aktörer försökt manipulera deras tjänster.
  • Det har också hänt att politiker kastas ut från sociala medie-plattformar, där Donald Trumps avstängning från Twitter är det i särklass kändaste exemplet.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig