Nyheter

Svenska kyrkan i Fagersta vill öppna vårdcentral

“Det handlar inte om att konkurrera ut andra utan att göra sjukvården bättre”, säger biskop Mikael Mogren

Församling i Fagersta vill att lokalbefolkningen ska ha valfrihet och planerar därför att öppna en vårdcentral i kyrklig regi. Unikt för att vara i Sverige.

Det är Västanfors-Västervåla församling i Fagersta som har planer på att öppna en egen vårdcentral, vilket i så fall skulle bli den första kyrkligt drivan vårdcentralen i landet. Tidigare har den svenskkyrkliga församlingen redan startat en begravningsbyrå, en skola och ett behandlingshem, vilket tyder på att det redan finns ett visst entreprenörsintresse under kyrkans tak.

När det gäller vårdcentralen säger kyrkoherden Henrik Rydberg att det handlar om valfrihet.

– Vi tycker att Fagerstaborna ska ha något att välja på, att det ska finnas två vårdcentraler i alla fall, säger han till SVT Västmanland.

Inte alls konstigt

Förhoppningen är att det då uppstår någon slags konkurrens när det gäller kvalitet, vilket också var argumentet då församlingen öppnade en friskola som komplement till de kommunala skolorna.

Kyrkoherden försvarar också att Svenska kyrkan tar plats som en välfärdsaktör.

– Om man tittar på kristenheten i världen är inte det här alls särskilt konstigt, skolor och sjukhus drivs ju av kyrkor i hela världen, förutom i Norden, säger Henrik Rydberg.

Han lägger till att om det visar sig fungera bra med en vårdcentral i kyrklig regi kanske det går att öppna liknande verksamhet på andra ställen.

För stöd

Församlingens planer verkar också ha stöd högre upp i den kyrkliga hierarkin. SVT har exempelvis fått en kommentar från Västerås biskop Mikael Mogren.

– Det här är sådant vi har hållit på med i 2 000 år. Det handlar inte om att konkurrera ut andra utan att göra sjukvården bättre. Det här med vård, skola och omsorg, det har ju vuxit fram ur kyrkan och kristen tro. Det är kyrkans äldsta dotter, säger Mikael Mogren till SVT.

---

Fakta: Fagersta

  • Fagersta är en kommun i Västmanland med cirka 11 000 invånare.
  • Utifrån den svenskkyrkliga indelningen av Sverige återfinns Fagersta i Västerås stift.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig