Nyheter

Allt svårare för kristna i Afghanistan

ICC: Kristna saknar tillgång till humanitär hjälp

Ett år efter USA:s tillbakadragande från Afghanistan lever landets kristna en alltmer undanskymd tillvaro utan tillgång till internationell humanitär hjälp. Det uppger organisationen International Christian Concern (ICC) i en ny rapport.

ICC uppskattar att det finns mellan 10 000 och 12 000 kristna i landet i dag. Det är lika många som strax före talibanernas maktövertagande för ett år sedan, trots uppgifter om att många kristna sedan dess gett sig av.

Enligt ICC:s nya rapport skulle många kristna vilja lämna landet, men ser ingen möjlighet till det.

“Flertalet kristna ser ingen framtid i Afghanistan. Att emigrera är ett begränsat privilegium för ett fåtal människor,” skriver man i rapporten.

“Änkor, ogifta kvinnor och äldre personer hör till dem som har allra minst möjligheter att ge sig av, vilket gör att de står inför det svåra valet att stanna och riskera sina liv eller att fly illegalt”.

Utstötta i samhället

Kristna afghaner har i nästan samtliga fall muslimsk bakgrund och är oftast utstötta av sina familjer, och har extra svårt att ta del av den humanitära nödhjälp som för många afghaner i dag är en förutsättning för att överleva.

“Oavsett om de stannar i Afghanistan eller flyttar till ett annat land så kan afghanska flyktingar inte ta del av humanitär hjälp på samma sätt och genom samma kanaler som andra afghaner,” sa Claire Evans vid ICC Senior Association Manager i samband med att rapporten släpptes.

“Som en konsekvens krävs en långsiktig strategi som motsvarar den föränderliga situationen på marken för att se till att afghanska kristna nås av humanitär hjälp.”

“Många stannar medvetet”

En annan organisation för utsatta kristna, Voice of the Martyrs (VOM), har en delvis annan bild av situationen, och menar att många kristna i Afghanistan medvetet stannat i landet.

“En del säger att varje efterföljare till Kristus i Afghanistan flytt landet ett år efter Kabuls fall, eller dödats eller håller sig gömd i väntan på att kunna ge sig av. Det är helt enkelt inte sant, “ säger Todd Nettleton, programledare vid VOM:s radiostation i ett uttalande till Christian Post.

“Modiga Jesustroende valde att stanna i landet, väl medvetna om att deras liv var i fara, för att betjäna sina landsmän och fortsätta att dela Evangeliet”.

---

Fakta: Talibanerna

  • Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg ur Afghanistan 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.
  • Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.
  • Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.
  • Den 15 augusti 2021 tog talibanerna återigen makten över Afghanistan efter en blixtoffensiv genom Afghanistan. Talibanledningen har sagt att den nya staten, Islamiska emiratet Afghanistan, ska styras i enlighet med islamiska sharialagar.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig