Nyheter

Därför lanserar Dagen en egen valkompass

“Vi tycker att det är viktigt att belysa den mångfald av frågor som faktiskt finns i den svenska politiken”

Valdagen närmar sig och många är fortfarande osäkra på vad de ska rösta på. Ett tips: testa tidningen Dagens valkompass.

Säker som en professor eller velar du fram och tillbaka? Det är inte alltid lätt att veta vad man ska rösta på i valet. Vi på tidningen Dagen kanske kan hjälpa dig lite på traven, då vi har tagit fram en egen valkompass anpassad utifrån vårt unika perspektiv, det vill säga i frågor där tro och politik korsbefruktas.

Valkompassen finns tillgänglig på Dagen.se och består av 20 frågor.

Varför har Dagen tagit fram en egen valkompass?

– Det är för att vi vill hjälpa våra läsare att hitta rätt i den pågående valrörelsen. Vi vänder oss i första hand till dem som har ett intresse för frågor som rör tro och religion, men valkompassen går så klart att göra oavsett vilken religiös bakgrund man har, säger Rickard Ringqvist, redaktionschef på tidningen Dagen.

Han förklarar att kompassen har tagits fram i samarbete med de åtta riksdagspartierna som själva har fått besvara frågorna som ingår.

– På så sätt vet vi att kompassen ger en rättvis bild av vad partierna verkligen tycker i de här frågorna.

Vad hoppas ni att just den här kompassen ska tillföra?

– Det finns flera andra bra valkompasser, men vi önskar att Dagens valkompass ska spegla de frågor som ligger närmast våra läsares hjärta och hjälpa dem att hitta det parti som företräder dem bäst, säger Rickard Ringqvist.

– Dagens valkompass är också unik eftersom vi lyfter fram ett perspektiv som andra kompasser ofta saknar. Vi tycker att det är viktigt att belysa den mångfald av frågor som faktiskt finns i den svenska politiken.

Kan jag vara säker på att kompassen visar rätt?

– När det gäller just den här typen av frågor tycker jag att vi med självsäkerhet kan säga att vi kan hjälpa människor att hitta det parti de sympatiserar med. Sedan finns det frågor som vi inte tar upp här, exempelvis frågor som energiförsörjning, vårdköer eller regeringsfrågan, vilket man också ska ha i åtanke när man slutligen ska göra sitt val den 11 september.

---

Fakta: Dagens valkompass

  • Inför valet den 11 september har tidningen Dagen lanserat en egen valkompass.
  • Frågorna handlar om politik, tro och religion, men här finns också frågor där vi vet att kristna har ett stort engagemang.
  • Kompassen går enbart att göra digitalt och finns på Dagen.se.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig