Nyheter

”Vi vill ge elever verktyg att hantera hatet som de drabbas av”

Politikern David Gerson (L) om Jönköpings satsning på att motverka antisemitism i skolorna

– Vi vill ge unga verktyg att hantera det hat som sprids på skolorna. Det säger David Gerson, Liberalerna i Jönköping, apropå den satsning som görs där för att motverka antisemitism på skolorna.

För ett år sedan tog David Gerson initiativ till en kartläggning i kommunen av främlingsfientlighet, rasism och antisemitism i skolorna. Snart går startskottet.

– Jag gjorde det mot bakgrund av flera händelser, bland annat ett hakkors som klottrats på en skolgård. När jag själv fick flygblad från nynazister i brevlådan insåg jag att något måste göras, berättar han.

Skolan en lämplig plats

Hela den politiska koalitionen i Jönköping, där förutom Liberalerna även Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet ingår, står bakom satsningen, som Jönköpings-Posten var först med att berätta om.

– Vi är överens om att göra det vi kan för att mildra den våg av hat, lögner och desinformation som sprids i samhället. Och vi tror att skolorna är en lämplig plats att ta reda på hur det ser ut.

– I ett första skede kommer vi att samla lärare som undervisar i religion och historia. Vi vill veta hur de ser på det hat och de trakasserier som många elever utsätts för, förklarar David Gerson för Dagen.

En idé går ut på att djupintervjua såväl lärare som elever och föräldrar. Men än är inget bestämt vad som ska göras. Under oktober ska kommunen presentera hur kartläggningen ska gå till.

– Detta är en bred undersökning där antisemitism är en del i en större helhet. Vi tror att antisemitism är en blåkopia, en prototyp, på många andra yttringar av främlingsfientlighet som märks i samhället.

David Gerson efterlyser ett samarbete med andra aktörer som kan bidra med viktig information och värdefulla synpunkter:

– Kommunen klarar inte att genomföra detta på egen hand. Vi behöver hjälp av föreningar, församlingar, organisationer, högskolor, universitet och andra med ett engagemang.

Fler utredningar

I en debattartikel i Barometern beskriver Judisk ungdom hur hatet mot judar ser ut på några orter i Sverige. De tycker att fler kommuner och skolor borde utreda antisemitism, inte bara på platser där många judar bor.

Målsättningen med kartläggningen i Jönköping är att utrusta unga människor att stå emot det hat som de möts av från främlingsfientliga krafter.

– Om det vi gör bidrar till att skolungdomar inte köper allt som de hör hemma vid köksbordet har vi kommit en bit på vägen.

Hur länge ska projektet pågå?

– Jag ser inte detta som ett projekt. Min målbild är att det vi nu påbörjar är starten på en process som ska pågå länge. Vi blir aldrig färdiga med dessa frågor.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig