Nyheter

Proffscyklister stannade i kyrka – mitt under tävling

Kommentatorerna i det klassiska cykelloppet trodde inte sina ögon

I cykelklassikern Spanien runt utspelades en ovanlig scen. Cyklisterna rullade in i en kyrka och tände ljus.

Spanien runt, eller Vuelta a España som är loppets egentligen namn, är en av de absolut tuffaste cykeltävlingarna i världen. Inte lika känd som Tour de France och Giro d’Italia, men väldigt krävande för de proffscyklister som deltar.

På tredje etappen gjorde cyklisterna en oväntad avstickare och hamnade i Grote Kerk, en kyrka i Breda i Nederländerna. Där hoppade de av sina cyklar och tände ljus som en hyllning till alla de människor som dog under corona-pandemin.

Det korta besöket i kyrkan skulle egentligen ha genomförts sommaren 2020, när loppets tre första etapper skulle köras i Nederländerna. Den gången blev loppet inställt på grund av de restriktioner som infördes för att stävja pandemin.

Tv-kanalen Eurosports kommentatorer Dan Lloyd och Adam Blythe blev totalt förbryllade av den plötsliga och oväntade manifestationen:

– Jag vet inte vad jag ska säga. En efter en tar sig cyklisterna in i en kyrka, knäpper några bilder och rullar vidare ut ur kyrkan och fortsätter loppet, säger en nära nog mållös Dan Lloyd i en kommentar.

Och Adam Blythe förstår inte heller riktigt vad som hände:

– Cyklisternas agerande är udda! Jag vet inte heller vad jag ska säga, förklarar Blythe enligt Eurosport.

Årets upplaga av tävlingen, som avgörs för 77:e gången, pågår mellan den 19 augusti och 11 september. Det är ett så kallat etapplopp, vilket innebär att det inte bara rör sig om ett utan om flera lopp under en längre tid.

Byggdes på 1500-talet

Spanien runt hade premiär 1935, och numera är tävlingen uppdelad på 21 etapper.

Grote Kerk, som kan översättas med Stora kyrkan, färdigställdes år 1537 och var från början katolsk men är sedan många år en protestantisk kyrka.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig