Nyheter

Helle Klein om mötet med Annie Lööf vid nattvardsstund efter mordet i Almedalen

Prästen berättar om mötet i kyrkan efter att det blev känt att C-ledaren var ett utpekat mål under Almedalen

Efter mordet på Ing-Marie Wieselgren omfamnade vänsterprästen och centerledaren varandra inne i Visby domkyrka. Nu skriver Helle Klein om händelsen.

Årets almedalsvecka avslutades med den tunga nyheten att Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrin, mördades av en person med koppling till nazistiska NMR. Nyligen kom det också fram att måltavlan i själva verket var Centerpartiets Annie Lööf, något som skakade om det politiska samtalet.

Nu skriver prästen Helle Klein, chefredaktör på Dagens arbete och opinionsbildare på vänsterkanten, om vad som hände senare på kvällen. I Visby domkyrka hölls några timmar efter mordet ett Nikodemussamtal med Annie Lööf, ett samtal där partiföreträdare bjuds in för att samtala om politik, tro och samhälle.

“Vi möttes vid nattvardsutdelandet och gav varandra en lång varm kram och viskade till varandra: Det är inte klokt, det som hänt”, skriver Helle Klein i en kulturdebatt i Expressen.

“Jag tänkte då för mig själv, att måtte inte mördaren också ha haft Annie Lööf som måltavla.”

Nu när det visade sig att det faktiskt var så väljer Helle Klein att dela med sig av mötet inne i domkyrkan i Visby då hon vill varna för det högerextrema våldskapitalet som gör sig påmint och som utgör ett hot mot såväl enskilda politiker som det politiska samtalet.

Helle Klein skriver i sin text att hon och Annie Lööf inte delar politisk uppfattning, däremot delar de båda erfarenheten av att få ta emot hat och hot från extremister ute på högerkanten.

Helle Klein berättar att hon själv tagit emot mordhot och skriver i sin text i Expressen att hon vid ett tillfälle fick stöd av Annie Lööf som skickade ett textmeddelande med uppmuntrande ord. Nu är det Helle Kleins tur att kliva fram och visa sitt stöd med frasen “låt dig inte knäckas”.

Fortsätter kampanja

Annie Lööf har själv känt till att hon var måltavla långt innan det läckte ut till allmänheten. Trots det har hon fortsatt kampanja för Centerpartiet i valrörelsen, där hon gjort sig känd som en frispråkig kritiker av Sverigedemokraterna, som hon lyfter fram som ett högerextremt parti som bör hållas borta från inflytande.

---

Fakta: Mordet på Ing-Marie Wieselgren

  • Ing-Marie Wieselgren mördades mitt i centrala Visby i slutet av årets almedalsvecka.
  • Förutom att vara nationell samordnare för psykiatrin var hon också medlem i Uppsala missionskyrka, där hon också begravdes.
  • Mördaren hade tydliga kopplingar till den nazistiska extremistgruppen NMR.

---

Fler artiklar för dig