Nyheter

Prideparad stoppas efter ortodox protestmarsch

Flera tusen protesterade i Belgrad

Tusentals ortodoxt kristna serber gick ut på Belgrads gator för att protestera mot ett planerat HBTQ-evenemang i staden. Nu stoppas paraden av president Aleksander Vučić som hänvisar till “säkerhetsproblem”.

17 september var det tänkt att en Pride-parad skulle arrangeras i Serbiens huvudstad Belgrad. HBTQ-evenemanget går under namnet EuroPride och hålls varje år i olika europeiska huvudstäder.

Evenemanget har dock stött på högljudda protester från flera grupper i Serbien. I söndags ledde präster från den serbisk-ortodoxa kyrkan en protestmarsch mot evenemanget och krävde att det skulle stoppas, skriver Reuters.

Skjuts upp

I marschen, som gick genom centrala Belgrad, deltog också grupper från den politiska högerkanten. Förutom kristna ikoner och kors syntes också ryska flaggor och bilder på Vladimir Putin.

Marschen gick fram till S:t Sava-katedralen i Belgrad, där den serbisk-ortodoxa kyrkans biskop Nikanor talade till demonstranterna. Han sa att människor är beredda att gå ut på gatorna igen för att möta de som “planerar att förstöra Serbiens värderingar”, enligt Euronews.

Efter protesterna verkar nu EuroPride skjutas upp. Serbiens president Aleksander Vučić meddelade att de inte kommer att tillåta evenemanget eftersom landet inte kan garantera säkerheten. Samtidigt sa han att det ska göras ett nytt försök att hålla paraden. Arrangörerna för EuroPride skrev däremot på sociala medier att de fortfarande siktar på att hålla evenemanget i mitten av september som planerat.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig