Nyheter

Klimatvandrare till politikerna: Ta läget på allvar!

Pilgrimerna har vandrat sedan 14 augusti – nästa vecka når de riksdagshuset

De kallar sig en “vandrande församling” och har gått genom Finland längs en pilgrimsled mot Sverige för att uppmärksamma klimatfrågor, rättvisa och fred.
– Allt hänger på om vi klarar utmaningarna med klimatet, säger vandringsledaren Annika Spalde till Dagen.

Ibland har de varit sju–åtta, ibland uppåt 20. Vissa går korta sträckor, andra längre. Gemensamt har de en önskan om att sätta fokus på viktiga framtidsfrågor. De beskriver själva Pilgrim’s walk for future som “en stillsam manifestation för rättvisa och fred”.

När Dagen når Annika Spalde på telefon befinner sig gruppen pilgrimsvandrare strax utanför Norrtälje.

– Vädret är fint, lagom varmt, säger Annika Spalde som har en kort vandringspaus.

Vill påverka politikerna

Hon har själv vandrat sedan 9 augusti. Idén till vandringen genom Finland och vidare över Åland mot Sverige kom till efter att hon hört om en finsk pilgrimsvandring mot Åbo. Hon anslöt till den, och sedan tillkom andra svenska pilgrimer som tog över vandringsstaven och fortsatte mot Sverige. Den svenska pilgrimsvandringen har riksdagshuset som slutmål, och tanken är att också kunna påverka i det svenska valet.

Annika Spalde

Vad kan man uppnå med en pilgrimsvandring?

– Å, det är många saker. Dels är vandringen för oss själva en tid för reflektion, att tala med andra om omställning och att leva hållbart. Sedan hinner man också landa i kroppen och i naturen. Vi träffar också många andra längs vägen, vi har föredrag och samtal. Det blir som en liten rörelse, en vandrande församling som lever ihop, säger Annika Spalde.

Vandringsvägen har gått längs en gammal led som kallas “Sankt Olofs sjöled”. Den går från Finland mot norska Trondheim, som genom historien varit ett viktigt pilgrimsmål.

“Väcker oro”

I ett nyhetsbrev konstaterar Annika Spalde, som är författare men i detta sammanhang vandringsledare, att allt har gått bra och att man mött många vänliga människor under vägen. “Det var varmt under första veckan, och tufft att gå, men på något sätt kändes det ju väldigt lämpligt med tanke på läget”, skrev hon.

Hon skriver också att det som nått vandrarna av den svenska valdebatten “väcker oro, minst sagt”.

Vad skulle du vilja säga till de svenska politikerna, nu i valrörelsens slutskede?

– Ta klimatläget på allvar! Vi sviker kommande generationer, alla unga människor, genom hur vi agerar nu. Detta är verkligen ett svek från dem som har makt – att vi prioriterar vår bekvämlighet framför andra människors liv. Det är helt förfärligt.

– Men vi hoppas att människor tänker själva. Allt hänger på att vi klarar den här utmaningen, säger Annika Spalde.

Klimatvandringen kommer att avslutas nästa fredag vid riksdagshuset i Stockholm. Där sammanstrålar man med rörelsen “Fridays for Future” och överlämnar ett upprop till politikerna.

---

Fakta: Gått från Åbo till Stockholm

  • Pilgrim’s walk for future började i finska Åbo den 14 augusti och har gått via Kökar, Lemland, Eckerö, Grisslehamn och Finsta till Stockholm.
  • Morgonsamlingar som grupper har sänds direkt via Facebook.
  • Lördag 3 september uppmärksammar man Global walk for future day tillsammans med församlingarna i Vallentuna.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig