Nyheter

Kristna vårdanställda möts i Mullsjö

Firar samtidigt att organisationen fyller 70 år

Sveriges kristna sjukvårdsförbund, SKSF, samlades i helgen till årskonferens och 70-årsjubileum i Mullsjö.
– Vi vill göra skillnad för människor utifrån vår kristna grundtro, säger styrelseledamot Gunnar Svensson.

Ett 40-tal personer, varav gäster från hela Norden, är på plats i Mullsjö folkhögskola, där samlingarna i dag avslutas med gudstjänst och påföljande lunch.

Temat är “Vart är vi på väg?”. Om detta föreläste på lördagen distriktsläkaren Ingemar Stenmarker, tillsammans med hustrun Margaretha, som är barnonkolog.

– När vi ser framåt i det här sammanhanget tänker vi inte på saker som klimatet och politiken. Utan vi vill belysa de tre vägar som det kristna korset pekar mot: förlåtelsens, kärlekens och hoppets, säger han till Dagen.

Själv berättade han vid seminariet om hur han haft förmånen att följa en patient just på förlåtelsens väg.

– Det var en man med långvarig sjuklighet och psykisk ohälsa, som med tiden börjat längta efter att be dem som han på olika sätt skadat om förlåtelse. Jag blev hans medvandrare när han undan för undan lyfte av sig sina bördor, säger Ingemar Stenmarker.

Sveriges kristna sjukvårdsförbund, SKSF, samlades för 70-årsjubileum i Mullsjö.

– När vi sedan möttes för ett år sedan på vårdcentralen sprack han upp i ett leende och sa att han mådde så bra. “Vilken kraft förlåtelsen är!” sa han, och berättade att han dessutom mött Jesus.

Har fått be för människor

Om betydelsefulla samtal i arbetet vittnar även Gunnar Svensson, sjuksköterska vid Höglandssjukhuset i Eksjö och medlem av Kristna sjukvårdsförbundets styrelse.

– Här får jag finnas med i ett sammanhang med olika yrkesgrupper som utifrån vår kristna grundtro vill göra skillnad för människor, förklarar han sitt engagemang inom förbundet.

– Jag har gett patienter deras cytostatikabehandling i 20 års tid, och haft många fina samtal. När någon frågat har jag berättat vad jag tror på och varför, och flera gånger har människor velat ha förbön.

Stöd i jobbiga situationer

Gudstron ger också den som arbetar inom vården stöd och tröst, inte minst i tider när vården som helhet utsätts för stora påfrestningar.

– Att ha en fast inre grund att stå på ger en större trygghet generellt, även om den inte nödvändigtvis löser alla praktiska problem, säger Ingemar Stenmarker.

---

Fakta: Sveriges kristna sjukvårdsförbund, SKSF

  • Förbundet bildades 1952 av ett 70-tal sjuksköterskor och barnmorskor efter att Francis Grim, grundaren av HCF (Hospital Christian Fellowship) från Sydafrika besökt Sverige och Norden.
  • Förbundet beskriver sig som “en ekumenisk gemenskap för all kristen personal inom vård och omsorg och för andra som är intresserade”.
  • Målen för SKSF är, bland andra, att verka för att kristna värderingar och en helhetssyn tillämpas i vården, att värna om den kristna människosynen och människovärdet, och att stimulera till bön och bibelstudium.
  • Det finns cirka 500 medlemmar, som regelbundet får tidningen Hälsning.
  • Kristna läkare har sedan 1938 organiserat sig i Kristna läkare och medicinare i Sverige, KLM.

---

Fler artiklar för dig