Nyheter

Pastoralchefen såg kyrkan brinna ner: Svedde ögonbrynen

Gick inte att rädda kyrkan i byn Viås utanför Växjö

Som i en film. Så beskriver pastoralchefen Daniel Sjöö hur det var att se Sjösås nya kyrka brinna ner. Ännu är inte brandorsaken klarlagd.
– Det rök från de saker som bars ut ur kyrkan, säger han.

Vid lunchtid på lördagen fick Daniel Sjöö, ansvarig präst och pastoralchef för Sjösås och Dädesjö församlingar, veta att det brann i Sjösås nya kyrka i Viås utanför Växjö. Han åkte omedelbart ut till platsen och visste inte vad han skulle vänta sig.

Vid lunchtid lördagen den 3 september började det brinna i Viås-Sjösås nya kyrka. Branden var omfattande och kyrkan är totalförstörd.

– Från början trodde jag nog att det kunde vara en mindre begränsad brand i något elskåp. Men när jag kom ut och fick se det förstod jag att detta blir omöjligt att släcka, säger han till Dagen.

Då slog våldsamma lågor ut genom kyrkans torn och fönster. Även om brandkåren var snabbt på plats fanns det inga chanser att rädda kyrkan, som till stora delar var byggd av trä.

Daniel Sjöö, pastoralchef för Sjösås och Dädesjö församlingar.

– Det var en enorm hetta av värmestrålningen. Elden hade bränt av gräset längs hela kyrkogården. Stod man 150 meter bort så var det nästan så att ögonbrynen sveddes, säger han.

Bar ut kors

Branden upptäcktes av en kyrkvärd som bodde precis i närheten. Hon pekade ut för de första brandmännen vilka inventarier som var mest värdefulla, vilket ledde till att de bland annat kunde rädda ett krucifix från 1400-talet.

– Det var alldeles i sista sekunden. Det rök från de saker som bars ut ur kyrkan, säger Daniel Sjöö.

För dem som samlats på platsen var det en dramatisk upplevelse, inte minst för Daniel Sjöö själv.

– I det skedet var det mycket adrenalin för att tänka igenom vilka vi skulle informera. Jag försökte koppla på den rationella hjärnan. Sedan kom känslorna mer efteråt när man tittar på bilder och filmklipp, säger han.

Vid lunchtid lördagen den 3 september började det brinna i Viås-Sjösås nya kyrka. Branden var omfattande och kyrkan är totalförstörd.

Orsak inte klar

Hur branden uppstod är fortfarande inte klarlagt. Polisen har inlett en förundersökning, men de har inte kunnat påbörja den tekniska undersökningen eftersom det fortfarande är för varmt på platsen. Däremot tror man att branden uppstod högt upp – på vinden, läktaren eller i tornet.

– Det var där man såg röken och elden först, och det var också där det brann mest när jag kom till platsen. I den delen av kyrkan finns elskåp och sådan utrustning så det kan vara något sådant. Men det får vi se.

Finns det någon risk att branden var anlagd?

– Det går ju inte att utesluta, men i nuläget finns det inget som tyder på det, säger Daniel Sjöö.

Nu står bara de kraftigt svedda kyrkväggarna kvar – tornet och taket är bortbrända.

– Jag såg drönarbilder ovanifrån och det finns inga spår kvar av orgeln eller läktaren. Det måste ha varit en gräslig hetta, säger han.

Vid lunchtid lördagen den 3 september började det brinna i Viås-Sjösås nya kyrka. Branden var omfattande och kyrkan är totalförstörd.

“Stor sorg”

Sjösås nya kyrka – i folkmun kallad Viås kyrka, där den är belägen – byggdes på 1860-talet för att ligga närmare mitten av socknen. När sedan järnvägen drogs en bit bort nära Sjösås gamla kyrka blev det i stället den som användes mest. Sjösås nya kyrka har därmed använts mer sporadiskt än de andra tre kyrkorna i församlingen, säger Daniel Sjöö.

Samtidigt är det en samlingsplats som nu försvinner för de boende i Viås.

– Vi står inte utan kyrkorum, men det är en stor sorg ändå förstås, säger Daniel Sjöö.

---

Fakta: Branden i Sjösås nya kyrka

  • Brandkåren larmades om branden 12.22 på lördagen.
  • Det stod snabbt klart att kyrkan var övertänd och inte gick att rädda.
  • Kyrkan invigdes 1865.

---

Fler artiklar för dig