Nyheter

“En väldig glädje att få mötas i Tyskland”

Fokus på klimatet, Europa och på krigets konsekvenser vid Kyrkornas världsråds möte i Karlsruhe

– Det här är faktiskt mitt första möte med Kyrkornas världsråds generalförsamling. Det är lite överväldigande, och samtidigt är det en väldig glädje med att få mötas igen efter pandemin, säger Equmeniakyrkans kyrkoledare Lasse Svensson, som just nu befinner sig på konferensen i Tyskland.

Kyrkornas världsråds elfte generalförsamling pågår just nu för fullt i Karlsruhe i Tyskland – den första generalförsamlingen i Europa sedan 1968. Här möts över 4000 kristna från hela världen till förhandlingar, debatter, gudstjänster och andakter. Dagen når Equmeniakyrkans ledare mitt i lunchpausen och köandet till dagens rätt, som ofta är vegetarisk.

– Man märker fokuset på miljöfrågorna till exempel genom att det syns att man tänkt till mycket runt material som delas ut och annat, och att mycket av maten är vegetarisk, säger han medan han går undan från köerna en stund.

Kyrkornas världsråds elfte generalförsamling i Karlsruhe i Tyskland – den första generalförsamlingen i Europa sedan 1968.

Grönt fokus

Konferensen presenterades i förväg som “den grönaste konferensen någonsin” och Lasse Svensson säger att han tycker det är bra att dessa frågor betonas.

– Det gläder mig att man tänker i den riktningen.

Kommer det att bli några skarpa uttalanden i den frågan?

– Vi får väl se. Det är ofta den kritiken som kommer mot samlingar som denna, att det blir svårt med riktigt skarpa uttalanden, det finns risk för att det blir urvattnat. Men i konferensens program talar man mycket om detta, vilket ger en tyngd. Och det är starkt att höra människor från Oceanien som berättar om hur deras klimat påverkas. Jag hoppas att vi kommer längre med detta i år.

En annan fråga som blivit omdebatterad både inför konferensen och under den är läget i Ukraina och det ryska anfallskriget. På konferensen finns representanter både för den ukrainska ortodoxa kyrkan och den rysk-ortodoxa kyrkan. Vid en digitalt sänd presskonferens på måndagen uttalade sig den ukrainske ortodoxe ärkebiskopen Yevstratiy och sa att de båda kyrkorna ännu inte haft några samtal, men att den ukrainska kyrkan är “öppen för att lyssna och diskutera” förutsatt att de rysk-ortodoxa ledarna inte upprepade “rysk propaganda”.

Ansöker om fullt medlemskap

Den ukrainska ortodoxa kyrkan har, berättade ärkebiskopen, nu ansökt om fullt medlemskap i Kyrkornas världsråd. Frågan om kriget och om Ukraina var uppe på den dag som hade fokus på Europa, berättar Lasse Svensson.

Blev det konflikter runt hur man såg på kriget och på Ukraina och Ryssland?

– Inte där och då. Det här med Ukraina kom förstås upp som en del av den smärta vi delar. Men när det gäller förhandlingsdelen, som är en del av konferensen, kan det nog bränna till. Än så länge har det inte gjort det, säger Lasse Svensson.

I slutet av konferensen utarbetas ett så kallat ”Unity document”, där vägen framåt stakas ut. Lasse Svensson säger att han ser fram emot arbetet med detta.

“Spännande dokument”

– Det är ett spännande dokument, som är skrivet på ett lite annorlunda sätt som jag hoppas ska få genomslag. Sedan ska det också bli spännande med valen till centralkommittén och att välja ny Europapresident efter Anders Wejryd.

Har ni varit med i förarbetet till detta dokument på något sätt?

– Nej, det har vi inte. Detta är något man kan fundera på inför framtiden: Kyrkornas världsråd har alltid mötts på just detta sätt, men kanske skulle man kunna mötas digitalt till exempel ett halvår i förväg. Då skulle det hela kunna bli mer transparent, och man skulle också kunna göra medskick mycket tidigare.

Lasse Svensson berättar att han förutom själva förhandlingsdelen ser mycket fram emot de gudstjänster och andakter som hålls under konferensen.

– Det är häftiga upplevelser med olika andakter som görs utifrån olika kyrkofamiljers traditioner.

Kyrkornas världsråds elfte generalförsamling i Karlsruhe i Tyskland – den första generalförsamlingen i Europa sedan 1968.

Ekumeniska samtalsgrupper

Måndag eftermiddag väntar först förhandlingar, och sedan möten i ekumeniska samtalsgrupper.

– Det blir spännande. Jag hoppas att det kan vara i dag som vi får välja representanter till centralkommittén, säger Lasse Svensson, som just ser att utsikterna att få lunch har blivit något ljusare.

– Nu är den värsta rusningen över, så det blir nog lättare att glida in någonstans.

---

Fakta: Generalförsamlingen pågår till och med 8 september

  • Den elfte generalförsamlingen pågår mellan 31 augusti och 8 september och är världens största ekumeniska samling.
  • Det är första gången sedan 1968 som mötet hålls i Europa. Förutom Svenska kyrkan finns Equmeniakyrkan på plats. Sveriges kristna råd (SKR) skickar delegater som dock inte har rösträtt vid förhandlingarna.

---

Fler artiklar för dig