Nyheter

Evangelisationskampanj rullas ut i Finland

Ska synas i hela landet från 19 september, enligt arrangörerna bakom Missio 2022

Närmare 400 församlingar i Finland ligger just nu i startgroparna för en månadslång evangelisationskampanj, Mission 2022. Bland annat skickas en kristen skrift ut till minst 2,2 miljoner hushåll.

En lång rad kristna företag och organisationer samarbetar i satsningen Se löytyi, vilket enligt arrangörerna kan översättas till “Jag har funnit det”. Enligt kampanjens Facebook-sida har 383 församlingar anslutit sig, liksom 37 kristna organisationer.

Kampanjen kommer att synas genom affischer, på radio och i tv, och erbjuda kontakt med lokala församlingar. Dessutom delas en skrift med kristna vittnesbörd ut till samtliga hushåll som tar emot direktreklam, skriver Evangelical Focus. Enligt tidningen har arrangörerna ännu inte fått in bidrag motsvarande de 2 miljoner euro som kampanjen kostar.

Initiativtagare är det kristna mediebolaget IRR-TV, som tidigare genomfört liknande kampanjer lokalt i Finland, liksom internationellt.

Soppluncher i Lahtis

I staden Lahtis, i södra Finland, deltar alla större kristna församlingar i satsningen, skriver den kristna tidningen Sana. Bland annat kommer man att bjuda in till sex soppluncher, där olika församlingar står som värd.

– Att berätta om Jesus är en av de kristnas och kyrkans viktigaste uppgifter, säger Erkki Suhonen, präst i Finlands evangelisk-lutherska kyrka och en av de lokala arrangörerna, till tidningen.

– Jag ser satsningen som en del av Guds plan. Coronapandemin och det ryska anfallskriget i Ukraina har skakat om finländarnas känsla av trygghet, och fått dem att fundera över livets grundläggande frågor. I den här satsningen ges viktiga svar.

Även i Rovaniemi, i norra Finland, deltar många församlingar i kampanjen.

Den evangelisk-lutherske kyrkoherden Ilrai Kinnunen berättar i Sana att man från början planerat att dra i gång en egen evangelisationskampanj, men valde att ansluta sig till Mission2022.

– Jag hade en tanke förra året om att hjälpa människor att hitta tillbaka till kyrkan efter coronapandemin och planerade en egen, större kampanj. Men flera församlingsbor kände till den planerade nationella satsningen och undrade om inte Rovaniemi skulle vara med, säger han.

Bönevandring i Åbo

I Åbo kommer frivilliga från Mikaelskyrkan i Åbos svenska församling att ge sig ut på gatorna under kampanjen, säger prästen Hanne Tuulos till Sana.

– Under hösten kommer vårt gatuteam, Love People, att besöka stadskärnan för att träffa människor och erbjuda en kopp varm dryck och lätt nackmassage. Det är inte många som tackar nej till det, säger hon.Fler artiklar för dig