Utrikes

Israel: Journalist sköts troligtvis av oss

Den israeliska armén medger att en av deras soldater troligtvis sköt en palestinsk-amerikansk journalist under en räd på Västbanken i maj. Medgivandet välkomnas av USA – som kräver att Israel vidtar åtgärder.

”Det är mycket sannolikt att Abu Akleh oavsiktligt träffades av skott som israeliska armén avfyrade mot misstänkta som identifierats som palestinska beväpnade”, står det i arméns slutgiltiga utredningsrapport.

Israeliska militärens medgivande kommer efter det att armén i månader insisterat på att det är omöjligt att avgöra källan till skottet, som under en israelisk räd i staden Jenin dödade den 51-åriga journalisten Shireen Abu Akleh.

"Mer sannolikt"

"Vår slutsats är att det inte är möjligt att tydligt avgöra vilka skott som dödade henne, men det är mer sannolikt att hon träffades av ett oavsiktligt skott från en israelisk soldat som inte identifierade henne som journalist", säger en högt uppsatt officer inom den israeliska militären.

Från USA:s håll vill man nu att Israel följer upp slutsatserna från rapporten genom att vidta åtgärder.

"Vi välkomnar Israels granskning av denna tragiska incident och understryker återigen vikten av ansvarsutkrävande i detta fall, som exempelvis förslag och förfaranden som förhindrar att liknande incidenter sker i framtiden", säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price, i ett uttalande.

Abu Akleh, som var en erfaren korrespondent för tv-kanalen Al Jazeera, dödades av ett skott i huvudet, trots att hon vid tillfället bar en skyddsväst med texten "press" på.

Enligt Al Jazeera avser Israel inte att inleda någon brottsutredning av fallet.

Frustrerade och besvikna

Abu Aklehs familjemedlemmar skriver i ett pressmeddelande att de anser att Israel vägrar att ta på sig ansvar för dödsfallet.

"Vi är fortsatt djupt sårade, frustrerade och besvikna", skriver familjen.

Shireen Abu Akleh begravdes i en kyrka i Jerusalem och gravsättningen ägde också rum på en kristen kyrkogård där. Hon föddes och växte upp i en palestinsk kristen familj i moderns hemstad Jerusalem. Hennes far tillhörde en känd kristen släkt i Betlehem.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig