Nyheter

Jakob Forssmed (KD): Ge högkostnadsskydd till kyrkor

KD-toppen reagerar på Dagens artikel om höga elpriskostnader för kyrkor

“Vilken fattigdom om inte kyrkor kan hållas öppna i höst och vinter”, kommenterar KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed nyheten om hur elpriset slår mot kyrkors verksamhet. Hans förslag är att även civilsamhället ska få ta del av ett högkostnadsskydd.

“Höga elpriser kan stänga svenska kyrkor i vinter”, löd rubriken på Dagens artikel där vi berättade att det höga elpriset innebär att vissa tuffa beslut kanske måste tas i höst och vinter.

– Kostnaderna drar iväg oerhört mycket, konstaterar Sven-Gunnar Hultman, pastor i Grindtorpskyrkan i Täby.

Han menade att om priset för att värma upp kyrkan blir för högt riskerar det att påverka hela verksamheten. Även andra församlingar varnade i Dagens artikel för vad de höga elpriserna kan innebära, exempelvis kan Svenska kyrkan välja att på vissa platser tvingas stänga ned verksamheten i en del av sina kyrkor.

Det här hände redan i februari då Anderslövs församling i Skåne stängde ned sju av sina åtta kyrkor på grund av elpriserna.

Politiska reaktioner

En som reagerat på att kyrkorna riskerar att åka på en elprissmäll är KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

“Vilken fattigdom om inte kyrkor kan hållas öppna i höst och vinter”, skriver han på Twitter med hänvisning till Dagens artikel.

“Det är knappast vid skatteverkets lokaler som människor samlas i tuffa tider. Viktigt att ett högkostnadsskydd kommer på plats snarast så att civilsamhället inte släcker och stänger ned.”

Både högersidan och vänstersidan i svensk politik har inför valet lanserat förslag på högkostnadsskydd för att privatpersoner och företag inte ska drabbas så hårt av de höga elpriserna. Kristdemokraterna är det parti som också lagt till civilsamhället på den här listan och när Dagen tidigare intervjuade Jakob Forssmed menade han att här har regeringen en blind fläck.

– Vi vill inte se en utveckling där till och med kyrkornas viktiga verksamhet inte kan bedrivas på grund av höga elpriser, det här har fått absurda konsekvenser och är en situation som vi aldrig mer vill uppleva, säger Jakob Forssmed.

---

Fakta: Elpriserna

  • Elpriserna har blivit en stor fråga i den pågående valrörelsen, baserat på att privatpersoner och företag drabbats av extremt höga kostnader under året.
  • Flera partier har därför föreslagit att ett högkostnadsskydd ska införas.
  • Debatten handlar också om hur frågan om energiförsörjningen ska lösas på längre sikt där frågan om ny kärnkraft blivit politiskt het igen.

---

Fler artiklar för dig