Nyheter

Gudstjänster på parkeringsplats förbjuds av belarusisk polis

Har redan vräkts ur sin egen kyrka

En pingstförsamling i Minsk i Belarus blev utkastad ur sin kyrka av polisen och har sedan dess haft gudstjänst på parkeringen i alla väder. Nu hotas medlemmarna av fängelsestraff om de fortsätter.
– Jag tror att Guds mirakel är närvarande i vår situation, säger pastorn Vyacheslav Goncharenko.

I februari 2021 blev pingstförsamlingen New Life i Minsk, huvudstaden i Belarus, vräkt av polisen. Mitt under en gudstjänst tog sig polisen in i lokalen och kastade ut de församlade, samtidigt som de tog kyrkobyggnaden i beslag.

Sedan dess har New Life samlats på parkeringsplatsen utanför kyrkan, där de har firat gudstjänst under bar himmel. Men nu kan det vara slut även på det. Minsks polismyndighet har nämligen uppmärksammat församlingen på att deras möten är olagliga och att om de fortsätter kan deras församling upplösas, skriver Forum 18. Om de ändå fortsätter att träffas kan det leda till fängelsestraff på upp till två år.

Kallats till möten

Församlingens pastor, Vyacheslav Goncharenko, har regelbundet kallats till polisstationen för möten med myndigheter. Det är han som nu har fått varningen om att pingstförsamlingens möten måste upphöra. Själv har han dock inte gett upp och sätter sin tillit till Gud.

– Jag tror att Guds mirakel är närvarande i vår situation, eftersom myndigheterna har kommit och hotat oss så många gånger men kyrkan fortsätter att fungera, säger han.

Belarus styrs fortfarande av Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad “Europas sista diktator”. Sommaren 2020 bröt stora protester ut mot hans styre, men de slogs ner hårt av polis och militär och många demonstranter fick sitta i fängelse. New Life Pentecostal Church startades 1992, strax efter att Sovjetunionen fallit, och har sedan dess flera gånger råkat ut för myndigheternas kontroller. Att bedriva kyrklig verksamhet eller träffas till gudstjänst är bara tillåtet med speciella tillstånd.

---

Fakta: Religionsfrihet i Belarus

  • Den ortodoxa kyrkan är störst i Belarus med omkring hälften av landets invånare.
  • Protestanter utgör en liten del med bara någon enstaka procent av befolkningen, men den har vuxit under de senaste åren.
  • Forum 18 har varnat för att religionsfriheten har minskat för religiösa minoriteter under protesterna mot regimen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig