Nyheter

I Vårgårda kan elpriset stänga kyrkor - av solidaritet med andra

“Får försöka ta vår bit”

Det är inte bara ekonomiska skäl om kan leda till stängda kyrkor under de förväntade energiproblemen i vinter. I Vårgårda lägger man fram ytterligare ett skäl – solidaritet med övriga samhället.
– Vi får försöka ta vår bit att minska energiförbrukningen så vi slipper att elen blir avstängd, säger Joachim Persen, kyrkogårds- och fastighetschef i Vårgårda pastorat.

Dagen skrev förra veckan om att kyrkor som drabbats av högre energipriser kan behöva stänga kyrkor för att spara in kostnader på el eller gas.

I Vårgårda funderar nu Svenska kyrkan på att stänga kyrkor av solidaritetsskäl. Även om församlingen skulle klara av högre kostnader föreslår de att tillfälligt låta vissa kyrkor i pastorat stå tomma mellan allhelgona och påsk.

– Vi har tänkt att försöka vara solidariska och då innebär det att vi kanske kommer att stänga några kyrkor och vara kvar i några där vi gör av med lite energi, säger Joachim Persen, kyrkogårds- och fastighetschef i Vårgårda pastorat, till P4 Sjuhärad.

Att koncentrera verksamheten till några få kyrkor ska få ner förbrukningen, menar Joachim Persen, men om det behövs finns möjligheten att öppna kyrkorna tillfälligt för exempelvis begravning, dop eller vigsel.

Flytta till församlingshem

Dessutom finns det ytterligare en plan i förslaget: att använda församlingshemmen mer.

– Vi har församlingshem som vi har mer verksamhet i och då kan vi i vårt förslag att flytta vissa av gudstjänsterna dit, säger han.

Förhoppningen är att den sparade energin ska vara till gagn för Sverige i stort.

– Detta är ett ansvar som hela samhället får ta och då tänkte vi att vi får försöka ta vår bit att minska energiförbrukningen så vi slipper att elen blir avstängd, säger Joachim Persen till P4 Sjuhärad.

Joachim Persen, kyrkogårds- och fastighetschef i Vårgårda pastorat.

Kan bli good will

Nils-Urban Råwall, fastighetschef i Malmö pastorat, tror att även om tillfälligt stängda kyrkor påverkar människor negativt så kan det också ses som en positiv gest i det läge som råder.

– Man kan tro att det finns en viss förståelse för det i samhället just nu. Det kanske inte blir bad will utan good will att kyrkan försöker dra sitt strå till stacken, sa han till Dagen i veckan.

---

Fakta: Höjda elpriser

  • Sverige är indelat i fyra olika elområden med olika priser: S1 (Luleå), S2 (Sundsvall), S3 (Stockholm) och S4 (Malmö).
  • Under augusti har priset var rekordhögt i Stockholmsområdet och Malmöområdet, och även andra delar av landet har haft högre priser än normalt.
  • Regeringen har föreslagit ett kompensationspaket på upp till 90 miljarder kronor för dem som drabbats av prishöjningarna.
  • De höga priserna beror bland annat på de “höga gaspriserna i Europa, överföringsbegränsningar i det svenska elnätet samt tillgänglighet i vindkraft, vattenkraft och kärnkraft”.

Källa: Energikonsumentbyrån.

---

Fler artiklar för dig