Nyheter

C-präst tappar sin riksdagsplats till SD: ”Oerhört besviken”

“Jag är oerhört besviken”, säger Linda Modig efter att ha förlorat sin riksdagsplats

Präststudenten Linda Modig, förste vice partiordförande i Centerpartiet, förlorar sin riksdagsplats. Hon ersätts med en representant för det parti hon kämpat för att hålla borta från inflytande.

Det är Norrbottens-Kuriren som rapporterar om att Centerpartiets toppnamn Linda Modig tappar sin riksdagsplats. Därmed försvinner också en av de kristna profilerna från svensk toppolitik. Linda Modig läser till präst i Svenska kyrkan och skapade förra året rubriker då hon på Centerpartiets partistämma ogenerat tackade Gud inför hela partiet.

Symboliskt byte

Att Linda Modig, en i partiet som varit pådrivande för att SD inte ska få inflytande, nu ser ut att ersättas av just en SD-politiker i riksdagen får ses som en symbol för årets val, där C blev de stora förlorarna och SD vinnarna.

– Det känns tråkigt att norrbottningarna hellre vill ha en “random” sverigedemokrat än en stark företrädare för Norrbotten, kommenterade Linda Modig beskedet i Norrbottens-Kuriren.

– Jag är oerhört besviken på att Sverigedemokraterna har så stora framgångar.

Pausat prästutbildning

Dagen träffade nyligen Linda Modig på Centerpartiets valvaka i centrala Stockholm. Hon hade då flugit ned från sitt hem i Norrbotten för att vara med och bevittna några dramatiska timmar, som för Centerpartiets del alltså slutade med ett stort misslyckande. Förutom att partiet backade så misslyckades de också med strategin att hålla SD borta från inflytande.

I förbifarten växlade vi några ord också om hennes präststudier.

Du har inte hunnit avsluta din prästutbildning?

– Nej, så är det. Under den här perioden har jag inte studerat, svarade Linda Modig.

Så det krävs kanske en valförlust för att du ska återuppta studierna?

– Det är väl synd att säga, fortsatte Linda Modig som snabbt bytte fokus.

– Jag är så inne i den här politiska bubblan just nu, förklarade hon.

Nu när nyheten kommer att hon blir av med sin riksdagsplats säger hon till Norrbottens-Kuriren att hon först vill landa i det här beskedet och ville inte spekulera om vad hon ska göra i framtiden.

Politiskt återfall

När Dagen vid ett tidigare tillfälle intervjuat Linda Modig, då med efternamnet Ylivainio, berättade hon om hur hon i vuxen ålder återfått sin barnatro och hur det ledde henne till att hon började utbilda sig till präst. Men hon fick sedan ett “politiskt återfall” och ställde upp i valet 2018. Hon har den senaste mandatperioden suttit i Centerpartiets partistyrelse och utsågs sedan också till partiets förste vice partiordförande.

Linda Modig (C) under valnatten på Centerpartiets valvaka.

---

Fakta: Centerpartiet och valet

  • Centerpartiet pekas ut som valets stora förlorare, då de backade till 6,7 procent i riksdagsvalet.
  • Partiet tappade stort på landsbygden, främst till det parti de försökt bekämpa, SD.
  • Röster har höjts att partiledare Annie Lööf nu bör avgå.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig