Nyheter

FN kritiserade Sverige – nu får konvertiten stanna

“Kommittén bekräftade exakt den kritik vi riktat mot Migrationsverket”, säger advokaten Ruth Nordström

FN:s tortyrkommitté riktade kritik mot Sverige för hur prövningen av konvertiten Abolfazl Abdoullahis asylärende gått till. Nu står det klart att han får stanna här.

Abolfazl Abdoullahi och hans äldre bror kom till Sverige tillsammans med sina föräldrar 2015. Båda bröderna uppgav för Migrationsverket att de hade konverterat till kristendom och sökte uppehållstillstånd. Som bevisning åberopade de bland annat dopbevis och skriftliga intyg om engagemang i hemförsamlingen i Pajala.

Medan den äldre brodern bedömdes ha varit trovärdig i sin redogörelse för varför han valt att lämna islam och bli kristen, bedömdes Abolfazl inte ha kunnat redogöra för sin konversion på ett “djupgående sätt”. Brodern fick därför uppehållstillstånd, medan Abolfazl skulle utvisas till Afghanistan.

Tortyrkommittén stoppade utvisning

Men utvisningen stoppades tillfälligt 2019 av FN:s tortyrkommitté, i väntan på en omprövning av asylärendet. Sedan dess har tortyrkommittén kritiserat Sverige för en bristfällig individuell bedömning av risken för tortyr om Abolfazl Abdoullahi skulle utvisas till Afghanistan, rapporterar Kyrkans tidning.

Nu står det klart att han beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

– Kommittén bekräftade exakt den kritik vi riktat mot Migrationsverket i många år, säger Ruth Nordström, advokat och vd vid Människorättsadvokaterna, som företrätt Abolfazl Abdoullahi.

“Väldigt stärkande”

Ruth Nordström var 2019 en av författarna till rapporten Konvertitutredningen som analyserade Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas hantering av drygt 600 konvertitärenden.

– Det var väldigt stärkande att tortyrkommittén slog fast exakt samma sak som vi gjorde i vår juridiska analys, säger hon till Kyrkans tidning.

Abolfazl Abdoullahi själv säger till tidningen att han är glad och lättad över uppehållstillståndet.

Fler artiklar för dig