Nyheter

Israel och Turkiet tinar upp relationerna - utser ambassadörer

Nytt töväder mellan länderna

De diplomatiska relationerna mellan Israel och Turkiet befästs inom kort med ett utbyte av ambassadörer. För första gången på 14 år har nu också landets ledare träffats öga mot öga, vilket skedde i samband med FN:s generalförsamling i New York.

Det är Israels premiärminister Yair Lapid som berättar om tisdagens möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, vilket alltså var första gången ledare för de två länderna samtalat direkt sedan 2008, enligt Reuters.

Tidigare samma dag kungjorde israeliska UD att diplomaten Irit Lillian blir Israels första ambassadör i Ankara på fyra år. Hon utsågs till Israels chargé d’affaires i Ankara i februari 2021 och ska ha spelat en viktig roll i försoningsprocessen mellan länderna, skriver Times of Israel.

Turkiet kallade hem sin ambassadör från Israel 2018 och uppmanade samtidigt Israels ambassadör att lämna landet. Detta i protest mot att israelisk militär skjutit ihjäl 60 palestinska demonstranter vid gräsen mot Gaza.

Turkiet, vars relation med terrorstämplade Hamas är en nagel i öga för Israel, har varit en uttalad kritiker till Israels agerande i konflikten gentemot palestinierna ända sedan Recep Tayyip Erdoğan valdes till president 2003.

Spänningarna kulminerade 2010. Då stormade israeliska kommandosoldater det turkiska fartyget Mavi Marmara, som trotsat den israeliska blockaden av Gazaremsan, vilket ledde till att tio turkiska aktivister dödades.

Den diplomatiska brytning som detta ledde till fick ett slut först sommaren 2016, då Israel och Turkiet enades om att normalisera förbindelserna.

Lägger konflikten bakom sig

De senaste åren har länderna dock ansträngt sig för att lägga söndringen bakom sig, skriver Al Jazeera.

I mars besökte Israels president Isaac Herzog Turkiet för att träffa Recep Tayyip Erdoğan. Och när Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu reste till Jerusalem i maj talade hans israeliske motsvarighet Yair Lapid om “ett nytt kapitel” i de bilaterala relationerna.

I juni kom så beskedet att Israel och Turkiet nu återupptar fullständiga diplomatiska relationer, inklusive utbyte av ambassadörer. Turkiet har dock inte erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, och landets ambassad ligger i Tel Aviv.

Det finns planer på att återupprätta direkta flyglinjer mellan länderna, och Turkiet hoppas gjuta nytt liv i tankarna på att dra en gasledning mellan Turkiet och Israels gasfält Leviathan.

Besök i Israel på agendan

Ytterligare bevis på den nyvaknade vänskapen kom vid ett möte på måndagen mellan Recep Tayyip Erdoğan och en rad judiska ledare i New York, där FN just hållit sin generalförsamling.

Den turkiske presidenten sa då att han planerar att besöka Israel - även om han inte sa när. Han kallade dessutom antisemitism för “brott mot mänskligheten”, rapporterar Times of Israel.

---

Fakta: Turkiet och Israel

  • Turkiet blev 1949 det första muslimska land att erkänna Israel, och länderna hade goda relationer i flera årtionden.
  • År 2009 läxade dåvarande premiärministern Recep Tayyip Erdoğan upp Israels president Shimon Peres för Israels agerande i Gaza.
  • Krisen djupnade 2010, när tio turkar dödades vid en israelisk kommandoräd mot det turkiska fartyget Mavi Marmara.
  • När Israel vägrade att be om ursäkt avbröt Turkiet det militära samarbetsavtalet och nedgraderade de diplomatiska relationerna.
  • Efter en ny israelisk beskjutning av Gaza 2012 beskrev Erdoğan Israel som en “terroriststat”. Israel gick så småningom med på att betala skadestånd till de dödade turkarnas anhöriga.
  • När USA erkände Jerusalem som Israels huvudstad 2017 uppmanade Turkiet till internationellt erkännande av Jerusalem som huvudstad i Palestina.
  • Källa: Utrikespolitiska Institutet

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig