Nyheter

Högerpartier tävlar om att skydda Italiens kristna arv

På söndagen går Italien till parlamentsval - en nationalistisk koalition med Giorgia Meloni i spetsen väntas bilda regering

Kristen tro och religion har aldrig fått stort utrymme i valkampanjer i det katolska Italien. Men inför parlamentsvalet på söndag har flera partier upprepat att de vill försvara landets kristna arv.

En nationalistisk högerkoalition med Italiens bröder och dess partiledare Giorgia Meloni i spetsen, ser ut att vinna nyvalet i Italien. Konstellationen, där även Matteo Salvinis Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia ingår, har dominerat valrörelsen.

Framför allt Meloni, som kan bli Italiens första kvinnliga premiärminister, lyfter fram Gud, nationen och kärnfamiljen för att locka väljare. Och den retoriken verkar uppskattas av många italienare. Landet tycks gå i samma riktning som Polen och Ungern, där nationalismen är stark.

Budskapet som Meloni och hennes allianskollegor trummat in under valspurten kan sammanfattas med “Italien först”. Många politiska bedömare menar att samhällsklimatet hårdnat och splittringen ökat mellan olika grupper som en följd av detta.

I ett tal 2020 sa Giorgia Meloni att hennes mål är att bevara inte bara Italiens, utan hela Europas kristna arv. Och liknande tongångar hörs från både Salvini och Berlusconi, skriver The Trumpet.

Vad detta innebär i praktiken är dock inte tydligt. Hennes kritik mot hbtq-personers rättigheter är känt. Likaså att utrikesfödda kvinnor, muslimska kvinnor och lesbiska kvinnor inte inkluderas i de grupper som utlovas statligt stöd i olika former, påpekar författaren Giorgia Serughetti enligt Utrikespolitiska institutet.

Efterkrigstidens Italien dominerades av Kristdemokraterna. Men efter en uppmärksammad rättsprocess 1994, som avslöjade en korruptionshärva i italiensk politik, upplöstes partiet. Sedan dess finns inte ett enda parti som samlar en majoritet av landets katoliker, rapporterar Religion Unplugged.

– Numera existerar inte ett specifikt parti som riktar sig särskilt till katolska eller andra grupper av kristna väljare. Katoliker i Italien röstar brett över det politiska partilandskapet, förklarade Massimo Faggioli, teologiprofessor vid universitetet i Villanova, inför förra parlamentsvalet 2018.

Medel för egen vinning

Och så verkar det även vara den här gången. Journalisten Chiara Lamberti i Evangeliska Alliansen kritiserar de partier som säger sig kämpa för en rad friheter, och drar slutsatsen att de i själva verket struntar i religionsfrihet eftersom det begreppet aldrig nämns. Artikeln publiceras av Christian Network Europe:

“Dessa partier påstår sig inkludera alla människor i samhället, men utelämnar ofta helt och hållet religiösa minoriteter i sina politiska förslag. De utnyttjar kristna som ett medel för egen vinning,” skriver hon, och tillägger att kristna används som brickor i det politiska spelet:

“Några politiker använder sin katolska bakgrund för att lyfta fram ‘den italienska identiteten’. Katolsk identitet blir i deras tappning liktydigt med att vara ‘sann italienare’. På så sätt döljer dessa partier sin negativa agenda till invandring.”

Men evangelikala väljare får inte ta detta som en ursäkt för att undvika att be för makthavarna eller för att stanna hemma och strunta i att rösta, framhåller Chiara Lamberti:

“Att röstskolka innebär å ena sidan att inte ta sitt ansvar som medborgare. Men att å andra sidan sätta hela sitt hopp till att valresultatet ska lösa alla problem, är att inte inse att politiken aldrig kommer att upprätta Guds rike på jorden.”

---

Fakta: Nyvalet i Italien

  • Parlamentsval hålls den 25 september.
  • Några av partierna som kämpar om makten:
  • Mitten-högeralliansen: Lega, Forza Italia och Italiens bröder.
  • Femstjärnerörelsen (M5S).
  • Mitten-vänsteralliansen: Demokratiska partiet och några andra partier.
  • Källa: Utrikespolitiska institutet

---

Fler artiklar för dig