Nyheter

Italien kan styras av Tolkienälskande nationalist som betonar ”kristna värden”

Skicklig retoriker som värnar kärnfamiljen och inspirerats av Tolkiens symbolvärld

Giorgia Meloni ser ut att bli Italiens nästa premiärminister efter söndagens parlamentsval. Hon är högernationalisten som beskriver sig som katolik, även om hon inte håller med påven, och har en sambo som röstar vänster.

Ytterhögerpartiet Italiens bröder, Fratelli d’Italia, gick som väntat starkast i valet i Italien på söndagen och i skrivande stund ser det ut som att Giorgia Meloni, 45 år, kommer att få uppdraget att bilda regering.

SVT:s korrespondent Jennifer Wegerup beskriver i en analys hur Giorgia Meloni med skicklig retorik vunnit många arbetarröster genom att betona att Fratelli d’Italia “står på folkets sida: mot storfinansen, Bryssel, EU och omvärldens omdömen men också gentemot den inhemska politiska eliten i Italien”.

Hon har i valrörelsen tryckt på behovet av minskad migration och hårdare straff, och talat sig varm för moderskap, kärnfamiljen och kristna värden. Tidigare har hon beskrivit sig som en katolik som inte alltid håller med påven.

Uppvuxen med frånvarande pappa

Vem är då personen Giorgia Meloni?

I den självbiografiska bok som hon lät publicera förra året berättar hon om uppväxten i Rom med mamma och en syster i Rom, om hur hon mobbades i skolan och saknade den far som lämnade familjen när Giorgia var ett år gammal.

“Jag har henne att tacka för allt,” skriver hon om sin mamma i boken.

“Hennes omdöme hör till dem jag fruktar mest. Hon var min guide.”

Giorgia Meloni, som sagt att hon inte haft råd att läsa vidare, beskrivs som journalist. Men hon verkar inte ha arbetat på någon annan tidning än Secolo d’Italia, som grundades 1952 av fascisten Franz Turchi.

“Barn av vår historia”

I sin bok beskriver Giorgia Meloni vad många uppfattar som en tvetydig inställning till Italiens fascistiska arv:

“Vi är barn av vår historia. Hela vår historia. Och som alla andra länder har vi färdats utmed en komplex väg, mycket mer komplicerad än många vill erkänna,” skriver hon, enligt Deutsche Welle.

Mindre känt utanför Italien är att Giorgia Meloni sedan sju år tillbaka är sambo med journalisten Andrea Giambruno, som också är far till parets dotter.

“Meloni har godmodigt klagat över att ha ´fienden på hemmaplan’ eftersom Giambruno, som kommer från Milano, röstar vänster och för att deras åsikter skiljer sig åt, till exempel i fråga om hbtq-personers rättigheter”, skriver Vanity Fair.

Var på hobbitläger

Samma tidning vet berätta att italienskan var med på hobbitläger som ung: “sammankomster där unga högeranhängare använde sig av uttryck och symboler från J R R Tolkiens böcker Härskarringen för att skapa ett nytt högernarrativ, fritt från fascism och postfascism”. Giorgia Meloni hänvisar till författaren i sina tal och har beklagat att valrörelsen gjort att hon missat Amazon Primes prequel, The Rings of Power.

Corriera della Sera har plockat fram en del godbitar om Giorgia Meloni, som att hon avskyr kackerlackor och av misstag satte eld på familjens lägenhet som barn. Men också att Italiens blivande premiärminister lider av duktig flicka-syndromet och alltid tycker att hon borde göra bättre ifrån sig.

---

Fakta: Giorgia Meloni

  • Född i Rom i januari 1977.
  • Bor i Rom med sambon Andrea Giambruno och sexåriga dottern Ginevra.
  • Engagerade sig som 15-åring i ungdomsförbundet tillhörande Movimento Sociale Italiano (MSI), ett parti med nyfascistiska rötter.
  • Som 19-åring ledde hon ungdomsförbundet i Gianfranco Finis nya parti Alleanza Nazionale.
  • Kom in i parlamentet 2006. Två år senare blev hon minister för ungdomsfrågor i Silvio Berlusconis fjärde regering, som sprack 2011.
  • Grundade Fratelli d’Italia (Italiens bröder) tillsammans med Ignazio lade Russa och Guido Crosetto 2012, och blev dess ledare den 8 mars 2014.
  • Har skrivit om sitt liv i boken Io sono Giorgia. My roots, my ideas, som utkom förra året.

---

Fler artiklar för dig