Nyheter

Open Doors grundare har dött

Broder Andrew, “Guds smugglare” av biblar till östblocket, blev 94 år gammal

Open Doors grundare broder Andrew har dött i en ålder av 94 år, meddelar organisationen. Anne van der Bijl, som han egentligen hette, dog i sitt hem i Nederländerna den 27 september, omgiven av familjen.

Broder Andrew, som hans kodnamn senare kom att bli, har berättat hur han blev kristen 1950, efter att ha deltagit som soldat i Nederländernas försök att krossa Indonesiens självständighet.

Efter en tid i strid började han förfasas över dödandet, och när han sårats av en kula i benet började han läsa den bibel som hans mamma skickat med honom ut i fält, berättar Christianity Today.

Broder Andrew började på en missionärsskola i Glasgow, Skottland, 1953. När han frågade Gud i bön hur han bäst skulle nå ut till människor, fick han ingivelsen att resa till Östeuropa. Ett besök i Polen 1955 och sedan i Tjeckoslovakien fick honom att inse att det var mycket svårt att få tag på biblar i denna del av Europa.

“Broder Andrew fyllde en resväska med kristen litteratur som han smugglade in bakom järnridån. Det blev starten på Open Doors arbete,” skriver Open Doors Sverige i ett pressmeddelande.

I mer än 60 länder

I dag arbetar Open Doors i mer än 60 länder med att hjälpa kristna som förföljs, och har över 1 400 medarbetare världen över. Många medarbetare arbetar, precis som broder Andrew, i hemlighet för att nå kristna som behöver stöd och hjälp.

– Broder Andrews betoning av att “finnas på plats, att vara där” och inte bara skicka pengar eller förnödenheter, är något som sätter sin prägel på hela organisationen, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors Sverige, i pressmeddelandet.

– Vi möter den förföljda kyrkan. Vi spenderar tid med förföljda kristna och återkommer gång på gång. Det är något som sätter djupa spår även i våra egna liv.

Adlades av drottningen

Broder Andrew skrev 17 böcker, däribland bästsäljaren Guds smugglare. Han fick ta emot flera utmärkelser för sin livsgärning och adlades 1993 av drottning Beatrix av Nederländerna.

Under de senaste årtiondena fokuserade broder Andrew på den muslimska världen, och reste mycket i Mellanöstern och södra Asien. Där upplevde han att “tillväxten av radikal islamism riskerar att bli en större utmaning för kyrkan än vad kommunismen någonsin varit”, skriver Open Doors Sverige.

Fler artiklar för dig