Nyheter

Ungdomsledare: TikTok-trenden om Borås speglar den lilla stadens dilemma

Få kyrkliga företrädare känner till fenomenet - Hatkärleken till staden Borås en viral trend - “Bland ungdomarna här tror jag inte det finns någon som håller med om att allt är uselt”

Nej, Tiktok-trenden som pekar ut Borås som en fruktansvärd stad har inget med verkligheten att göra. Men i en liten stad finns alltid ungdomar som längtar bort. Det säger Anders Eidering, ungdomsledare vid Svenska kyrkan i Borås.

Sedan ett par veckor sprids hashtaggen #vadhänderiborås på Tiktok. På skämt ger användarna bilden av Borås som en mörk och dyster plats med brinnande kyrktorn, ödsliga platser och slukhål.

Bilderna och filmklippen är tagna från andra platser och sammanhang, vilket bland andra Aftonbladet och SVT påpekar.

– Det händer inte konstigare saker här än i någon annan stad, säger stadsdirektör Svante Stomberg, som lagt upp en motbild på Tiktok, till SVT.

Mindre staden lite tråkigare

Anders Eidering, ungdomsledare vid Svenska kyrkan i Borås, håller med. Men han förstår att sådana trender kan uppstå.

– Är man uppvuxen i en mindre stad som ligger nära en storstad med större ett utbud, som Borås och Göteborg, så blir lätt känslan att den mindre staden är lite tråkigare, säger han till Dagen.

– I en mindre stad känner man mycket och många, framsidor och baksidor. Och visst finns det många unga som känner att de inte vill bo kvar i Borås, utan vill flytta på sig.

Anders Eidering, fritidsledare vid Svenska kyrkan i Borås

Att Borås sedan gammalt har ett rykte som tråkig och regnig stad – det senare omvittnat i SMHI:s statistik – finns med i vågskålen, tror Anders Eidering.

– Men staden har utvecklats mycket på senare år. Man satsar verkligen och använder sin historia som textilstad som en tillgång.

“Ingen jättegrej”

De kyrkliga företrädare i Borås som Dagen talar med tar nidbilderna som sprids på Tiktok med en nypa salt – i den mån de känner till dem.

För John Lindar, vikarierande pastor och församlingsföreståndare för Immanuelskyrkan i Borås, kom frågan som en överraskning.

– Jag kände inte till det ens. Nu har jag förstått av medarbetare med barn i “Tiktok-åldern” att det började som ett skämt, säger han.

– Ungdomarna känner till det här, men det är ingen jättegrej, säger David Byman, pastor i Borås Kristna Center.

– Sen är man ju van vid att höra att det regnar en massa här.

David Sirviö är föreståndare för Pingstkyrkan i Borås och har flera barn i grundskoleåldern. Men inte han heller har märkt av några diskussioner till följd av inläggen.

– Vi har inte talat om det i pastorsteamet, och har inte märkt av det på annat sätt än att det snurrar på Tiktok och fått lite uppmärksamhet av medier, säger han till Dagen.

– Men ungdomar kan vara känsliga och det kan ju vara så att en del tar till sig den här negativa synen. Man jämför sig med Göteborg.

Positivt med nyfikenhet

I bästa fall kan Tiktok-trenden skapa nyfikenhet på det verkliga Borås, tror ungdomsledare Anders Eidering.

– Det finns de som flyttar tillbaka hit med sin familj efter att ha pluggat eller jobbat någon annanstans. Just för att det är en lagom stor stad med ett fint utbud, där man har nära till familj och vänner.

– Men en mindre stad har alltid blicken på sig. Bland ungdomarna här tror jag inte det finns någon som håller med om att allt är uselt. Det är mer att det inte finns allt som man skulle kunna önska sig.

Sjungit om Borås

En som sjungit om sin kärlek till Borås är Adam Englund.

När han hösten 2017 släppte låten Alla hatar dig Borås, som är en ömsint tillbakablick på hemstaden, sa han till P4 Sjuhärad att det behövs fler låtar om Borås.

– Jag tror alla känner en hatkärlek till staden, men jag känner mer att jag vill stå upp för Borås. Jag tycker inte att staden är så tråkig som den är även om det öser ner regn utanför fönstret just nu, sa han då.

Fler artiklar för dig