Utrikes

Fredspristagare anklagad för sexövergrepp

Vatikanen har begränsat Carlos Belos utövande av prästämbetet

Fredspristagaren Carlos Ximenes Belo anklagas för sexuella övergrepp på pojkar i Östtimor. Vatikanen bekräftar att den katolske biskopen är föremål för “restriktioner”.

Anklagelserna har förts fram i den nederländska tidskriften De Groene Amsterdammer, som har intervjuat två personer som vittnar om att de utsattes för övergrepp på 1990-talet. Enligt tidningen ska övergreppen även ha varit kända för regeringen i Östtimor och personer inom kyrkan där.

Belo belönades 1996 tillsammans med landsmannen José Ramos-Horta med Nobels fredspris för för sitt arbete för ett fredligt slut på den indonesiska ockupationen. Några år senare, 2002, när Östtimor blivit självständigt, lämnade Belo posten som biskop. Sviktande hälsa angavs som skäl. Han flyttade därefter till Moçambique, där han fick fortsätta att arbeta som präst. Han tros i dag vara bosatt i Portugal.

Enligt Vatikanens talesman Matteo Bruni fick Vatikanen kännedom om anklagelserna 2019 och agerade då för att begränsa Belos utövande av prästämbetet och kontakt med barn eller Östtimor. Belo har enligt Bruni accepterat bestraffningarna.

Fler artiklar för dig