Nyheter

Svenska partiledare demonstrerade för iranska kvinnor

Fullproppat på Norrmalmstorg för iranska kvinnors rätt att leva och tro hur de vill

Flera partiledare samlades under onsdagens protester för att visa sitt stöd för det iranska folket. Kvinnors rätt att leva och tro hur de vill var ett genomgående tema i politikernas tal.

Över hela världen pågår protester mot den iranska regimen – inte minst i Stockholm. Norrmalmstorg var nästan fullproppat med demonstranter, både kvinnor och män i olika åldrar, som den 28 september hade samlats för att delta i manifestationen. Två av arrangörerna var riksdagsledamöterna Azadeh Rojhan (S) och Ardalan Shekarabi (S). Den senare flydde tillsammans med sin mamma från Iran till Sverige när han var 11 år gammal.

Ebba Busch (KD), Annie Lööf (C), Johan Persson (L), Märta Stenevi (MP) och Nooshi Dadgostar (V) fanns bland de partiledare som talade.

Trots skilda politiska åskådningar fanns det bland majoriteten av talarna ett genomgående och starkt avstånd mot mäns våld mot kvinnor, mot hedersförtryck och islamistiskt styre – och att Sverige har ett ansvar att agera. Dessutom fanns ett stort stöd för de iranska kvinnornas frihet och rättigheter, inte minst till att kunna tro på det de vill utan att ett religiöst styre blandar sig i.

– Det är vår gemensamma skyldighet att stå emot dem som tar sig rätten att bestämma över någons religion eller klädsel, sa Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

– Vi måste slåss mot hedersförtryck och bakåtsträvande män, oavsett om det är i Täby, Tensta eller Teheran, sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf mot slutet av sitt tal, och möttes av instämmande jubel.

Protest/Manifestation mot Iranska regimen och för iranska kvinnor på Norrmalmstorg, Stockholm

Lika entusiastiska var folkmassan i sina rop när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sa att det “inte är hållbart att en liten shiamuslimsk elit religiöst dikterar villkoren för en hel nations vägnar”.

Mest jubel fick Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, som själv har rötter i Iran, när hon sa:

– Hela världen ska veta. Vi har ett ansvar att stötta: Sverige måste kalla upp den iranska ambassadören.

Manifestation för Iran

---

Fakta: Majoriteten är kvinnor bland kristna i Iran

  • Majoriteten av kristna i Irans husförsamlingar är kvinnor. De möter förföljelse, inte minst i sexuella trakasserier från diverse tjänstemän, bland annat poliser. Kvinnorna kan bli utsatta för tvångsäktenskap, riskera att förlora vårdnaden om sina barn, bli satta i husarrest, diskrimineras, utsättas för våld i hemmet eller förbjudas att träffa andra kristna.
  • Enligt den årliga rapporten World Watch List, som bevakar förföljelsen av kristna världen över, är Iran det nionde farligaste landet för kristna och konvertiter (2022).

---

Fler artiklar för dig