Nyheter

Ryske patriarken sjuk i covid-19

Har lovat himlen för soldater som dör i Ukraina - nu sjuk i corona

Överhuvudet för den rysk-ortodoxa kyrkan, patriark Kirill, har isolerats efter att ha blivit smittad med coronaviruset. Han kunde därför inte delta vid president Vladimir Putins manifestation då fyra ukrainska områden införlivades med Ryssland.

Ryssland drar nu på sig omvärldens fördömanden, då de helt i strid med folkrätten utropar att fyra regioner i Ukraina numera tillhör Ryssland.

Det hela skedde under en ceremoni i Kreml, med flera högt uppsatta ledare inom landet på plats, där även flera religiösa ledare deltog.

Har insjuknat

Men en person saknades. Den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill. Han hade nämligen tidigare under fredagen testats positiv för Covid-19 och enligt kyrkans egna pressavdelning förts till isolering för att vila upp sig. Enligt uppgift ska hans tillstånd vara stabilt. Men den 75-årige kyrkoledaren har tills vidare ställt in alla inplanerade arrangemang och det inkluderade alltså även det uppmärksammade utropandet av fyra nya ryska regioner.

Vladimir Putins agerande ses som en upptrappning av det pågående kriget, då han menar att om Ukraina försvarar de delar som nu utropats som ryska, så attackerar de Ryssland. Enligt den ryska logiken har de då rätt att försvara sig, kanske till och med med kärnvapen, ett hot som Vladimir Putin flera gånger har återkommit till.

Lovade himlen

Redan pågår en mobilisering i Ryssland för att få fram fler soldater till kriget. Patriark Kirill har inte motsatt sig detta utan tvärtom uppmanat ryssar att ta värvning samt lovat att den som dör för sitt moderland i kriget mot Ukraina ska få ta plats bredvid Gud i himmelriket.

Den rysk-ortodoxa kyrkans hållning har kritiserats hårt av kyrkoledare från övriga världen och många har också önskat att kyrkan slängs ut från de ekumeniska samarbetena. Frågan var exempelvis uppe nyligen då Kyrkornas världsråd hade sin generalförsamling i tyska Karlsruhe.

---

Fakta: Kriget i Ukraina

  • Den 24 februari gick Ryssland in militärt i Ukraina, där målet var att ta över hela landet.
  • Planerna har dock ändrats i och med ryska motgångar i kriget.
  • Nu är fokus på fyra regioner i östra Ukraina som helt i strid med folkrätten utropades som en del av Ryssland under fredagen.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig