Nyheter

Sociala kontona som toppar Maktbarometerns ”andliga lista”

Sebastian Stakset ligger på plats två, efter Svenska kyrkan

Herregud & Co och Sebastian Stakset toppar Maktbarometern lista över Sveriges mest populära sociala konton med andligt innehåll eller andlig avsändare.

Medieakademin, som står bakom Maktbarometern, tillhandahåller sedan förra året även en lista över framgångsrika sociala konton med andligt innehåll. Den toppas av Herregud & Co, som var etta även förra året. Bakom kontot står Royne Mercurio, vars humoristiska figurer sedan 2013 stadigt ökat i popularitet. Numera har kontot 191 000 följare på Facebook och 193 000 följare på Instagram.

Artisten Sebastian Stakset.

På andra plats låg förra året prästen Kent Wisti, som i år körts om av evangelisten och artisten Sebastian Stakset. Därefter följer konton som drivs av Svenska kyrkan, Wisti och Carola Häggkvist.

Kristna avsändare ligger alltså i topp bland de tio mest populära andliga kontona, sett till deras räckvidd på Facebook, Instagram, Youtube och numera även Tiktok. Därefter kommer artisten Tomas di Leva, “spökjägarna” LaxTon Ghost Sweden, mediet Pierre Hesselbrandt, författaren och programledaren Agneta Sjödin, som beskriver sig som en andlig sökare, och mediet Andreas Hamrén Österlund.

Filadelfia lyckas bäst

Ingen församling finns med bland tio mest populära kontona. Men bland de 30 konton som ligger i topp återfinns pingstförsamlingen Filadelfia i Stockholm på plats 17, med Hillsong på plats 22 och Frälsningsarmén på plats 23.

Det muslimska konto som finns med på listan är Islam Nu, som klättrat från plats 61 till 19.

– Andlighet har blivit lite mer populärt i sociala medier, men kyrkan är inte särskilt bra på att nå ut här, säger Emanuel Karlsten, som är ordförande för den ideella organisationen Medieakademin.

---

Fakta: Hela andliga topplistan

  • 1. Herregud & Co
  • 2. Sebastian Stakset.
  • 3. Svenska kyrkan
  • 4. Wisti
  • 5. Carola Häggkvist
  • 6. Di Leva
  • 7. LaxTon Ghost Sweden
  • 8. Pierre Hesselbrandt
  • 9. Agneta Sjödin
  • 10. Andreas Hamrén Österlund

---

Glest på allmänna listan

Det var sjätte året i rad som Medieakademin presenterade Maktbarometern, en sammanställning över vilka svenska konton som har störst räckvidd och väcker mest engagemang i största sociala medier, representerade av Youtube, Instagram, Facebook, Twitter och Tiktok.

De enda konton med kristen avsändare som återfinns på listan över de 100 totalt sett mest inflytelserika är Herregud & Co, som har plats 74. Det är några pinnhål över Kristdemokraternas konto, som har plats 88. Däremot återfinns partiledare Ebba Busch på plats 16.

En allmän trend som redoviserades när listorna släpptes på tisdagen var att det skett en tydlig högersväng på de manligt dominerade plattformarna Twitter, Facebook och Youtube.

Den tidning som ligger högst på “den andliga listan” är Världen Idag, på plats 11. Dagen ligger på plats 21, och tidningen Nära, som skriver mycket om astrologi, på plats 18.


Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig