Nyheter

Corona-smittan tar ny fart - kyrkor råder avstånd

Bygger på den nederländska regeringens uppskattning av belastningen på sjukvården

Kyrkorna i Nederländerna går tillbaka till att rekommendera avstånd i kyrkbänkarna för sårbara grupper, sedan regeringen slagit fast att corona-smittan tagit ny fart i landet.

I tisdags förklarade Nederländernas sjukvårdsminister Ernst Kuipers att coronasmittan i landet gått från “låg” till “ökande”, skriver Nederlands Dagblad. Därför rekommenderas kyrkor att ställa ut pumpar med handsprit och att erbjuda sårbara besökare säten med “tillräckligt stort avstånd” i bänkarna.

Riktlinjerna kommer från Kyrkornas kontakt i statliga frågor (CIO), som är ett slags sambandskontor för kontakten mellan regeringen och 29 kristna och två judiska samfund.

CIO hänvisar till regeringens så kallade corona-termometer, som mäter den belastning som corona-smittan har på samhälle och vård. Den belastningen, som uttrycks i fyra nivåer, gick i tisdags upp ett snäpp från den lägsta nivån.

Det innebär att kyrkor ska försäkra sig om att ha en god ventilation i lokalen, att ställa fram handsprit och vika platser med större avstånd åt sårbara grupper, så som äldre och andra med nedsatt immunförsvar. Vidare bör kyrkorna överväga att skilja på vägar in och ut ur lokalerna och att övergå till digitala möten.

Mäter inte smittan

I Sverige avskaffades de allra flesta begränsningar som gällt för religiösa samlingar i februari i år. Myndigheterna rapporterar inte längre inläggningar på sjukhus, och för allmänheten går det heller inte att testa sig gratis genom den offentliga vården.

Ändå konstaterade Folkhälsomyndigheten i september att antalet bekräftade fall av covid-19 i landet ökat med 13 procent under vecka 36, jämfört med veckan innan. Och en stickprovsundersökning visade att nivåerna av covid-19-viruset var på samma nivå i slutet av september som i mars 2022, då 1,5 procent av befolkningen bar på viruset.


Fler artiklar för dig