Nyheter

Kristna ledare i Ukraina fördömer nya attacker

“De som utfört dessa brutala attacker ska veta att de kommer att ställas till svars inför Den Högste”

Under veckan har ryska attacker genomförts på en rad platser i Ukraina och bland annat drabbat en lekpark. Nu går kyrkor och kristna organisationer samman och fördömer det brutala våldet samtidigt som de vädjar om fred.

Bakom uppropet står den ukrainska paraplyorganisationen för landets kyrkor och religiösa organisationer. I uttalandet fördömer de starkt de ryska attackerna och vädjar om fred för landet. Men samtidigt konstaterar de att det ukrainska folket är mer beslutsamt än någonsin.

I uttalandet riktar de ukrainska ledarna sig direkt till dem som är ansvariga för attackerna.

“Alla de som medverkat i dessa brutala attacker riktade mot fredliga städer, både ledarna som ger order och de som utför dem, liksom alla som försvarar dessa grymma och inhumana angrepp, ska veta att de kommer att ställas till svars inför Den Högste och straffas för sina gärningar”, skriver de kristna ledarna.

“Terroriststat”

De ber också om utökat internationellt stöd till Ukraina, och kallar Ryssland för en “terroriststat” som måste stoppas med alla medel. I sitt uttalande vänder de sig både till politiska ledare och till religiösa ledare.

Under veckans attacker från Ryssland har minst 19 människor mist livet och mer än 100 skadats. Bland annat har huvudstaden Kiev bombats för första gången på länge. Här riktades bomberna mot bland annat universitetet och en lekpark. Förutom Kiev har Lviv, Charkiv, Dnipro och Zaporizjzja drabbats.

Reaktionerna på bombningarna har varit starka runt om i världen, både från kristna ledare och från politiska ledare. USA:s president Joe Biden kallar bombningarna “brutala” och lovar utökat stöd till Ukraina. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att han är “djupt chockad”. EU talar om krigsbrott.

Mer beslutsamt än någonsin

Den biträdande biskopen i Kiev Oleksandr Yazlovetskiy, menar att attackerna har gjort folket “desorienterat” och att många inte vet om de ska våga gå till jobbet eller om de bör stanna hemma. “Gårdagen (tisdagen, red:s anm.) skakade alla”, säger han. Men samtidigt är det ukrainska folket mer beslutsamt än någonsin:

“Alla är modiga. Ingen ger tecken på att vilja ge upp. Ingen säger: ´låt ryssarna komma, för nu är vi rädda´. Alla gör det de ska göra och fortsätter framåt”.Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig