Nyheter

Hon får biskopspris för projekt med vedspisar

Mayra Orellana får Oscar Romero-priset för socialt arbete i Guatemala

Martyrbiskopen Oscar Romero har gett namn åt priset, som delas ut till personer engagerade i utvecklingssamarbete. Nu prisas Mayra Orellana för arbetet bland fattiga i Guatemala.

Mayra Orellana har engagerat sig för socialt utsatta människor sedan sin ungdom, skriver katolska tidskriften Signum. Hon har bland annat grundat en organisation som arbetar för de fattigaste befolkningsgrupperna.

– Att hjälpa andra är det bästa sättet att visa kärlek. Ärkebiskop Romero har också lärt oss och exemplifierat detta, sa Orellana vid prisutdelningen i Linz i Österrike den 4 oktober.

Stöttat urbefolkningen

Mayra Orellana har på olika sätt stöttat urbefolkningen och offren för jordbävningen 1976. Hon har studerat ekonomi och grundade sedan organisationen ADICO (Asociacíon de Desarrollo Integral Communitario) som hon också leder. Tillsammans med den österrikiska organisationen Sei So Frei OÖ (Var så fri) arbetar ADICO med fokus på undervisning och jordbruksprojekt i bergsregionerna.

Ett av de projekt som Mayra Orellana har drivit är att förse befolkningen med vedspisar. Spisarna har utvecklats tillsammans med ett företag i Österrike.

Hälsovådligt

Ugnarna har hjälpt befolkningen i kommunen Joyabaj till en bättre hälsa. Tidigare lagade de mat över öppen eld, något som var hälsofarligt. Med hjälp av de nya ugnarna går det inte heller åt lika mycket ved, vilket gynnar miljön.

Mayra Orellana skulle ha fått priset redan 2020, men på grund av pandemin delades priset ut först i år. Priset är Österrikes viktigaste utmärkelse till personer engagerade i utvecklingssamarbete, och förfogar över 10 000 euro för sitt arbete (cirka 110 000 kronor). Priset går till personer som gör viktiga insatser för rättvisa och mänskliga rättigheter.

Mayra Orellana vid prisutdelningen i Linz i Österrike den 4 oktober.
Fler artiklar för dig