Nyheter

Pastorspar hålls fångna av ryska soldater

Baptistkyrkan genomsöktes och stängdes efter att paret förts bort utan giltig förklaring

Ett pastorspar i en baptistkyrka i Mariupol fördes bort av maskerade soldater för nästan en månad sedan. De skulle släppas fem dagar senare – men Leonid och Tatyana Ponomaryov hålls fortfarande fångna utan information till de anhöriga.

Pastorn Leonid Ponomaryov och hans fru Tatyana befann sig i sitt hem i Mariupol i östra Ukraina 21 september när beväpnade och maskerade soldater plötsligt bröt sig in. Grannarna hörde rop och det genomfördes en husrannsakan innan paret fördes till polisstationen. Där fick de veta att de skulle hållas tills folkomröstningen om regionen Donetsk, som Ryssland har utropat som sin, var över fem dagar senare.

Men när folkomröstningen hade genomförts släpptes Leonid och Tatyana Ponomaryov ändå inte, skriver Forum 18, en norsk människorättsorganisation som bevakar religionsfrihet.

Paret fördes bort efter att ryska tjänstemän hade genomsökt Kurchatov Baptist Church som Leonid Ponomaryov leder. Kristen litteratur beslagtogs då och det beslutades att kyrkan skulle stängas. Den officiella motiveringen var att kyrkan hade varit involverad i “extremistiska aktiviteter”.

När Forum 18 frågar de självutnämnda ryska myndigheterna i Donetsk om vad som har hänt med paret hänvisar de till polisen. Inte heller där finns det några svar om var Ponomaryov-paret befinner sig. Parets barn, vänner och församlingsmedlemmar har ingen information om vad som har hänt, skriver Forum 18.

Manipulerade folkomröstningar

Mariupol har sedan Rysslands invasion av Ukraina 24 februari utsatts för hårda attacker då det ses som en strategiskt viktig hamnstad. I nästan tre månader belägrades staden av ryska styrkor medan ukrainska armén försökte försvara den. Till sist hamnade staden i ryska styrkors händer och den är nu en del av det område som Rysslands president Vladimir Putin har utropat som ryskt – Donetsk och Luhansk.

Båda regionerna har hållit folkomröstningar med överväldigande majoritet för den ryska regeringen, men det råder konsensus internationellt om att resultaten är manipulerade av Ryssland.

För kyrkorna i Mariupol är situationen allvarlig. Flera kyrkor, som Kurchatov Baptist Church, har tvingats stänga efter ryska order. Andra har ännu försökt hålla öppet och Forum 18 skriver att en baptistkyrka i staden lyckades hålla sin årliga skördefest i början av oktober, trots omständigheterna.

---

Fakta: Mariupol

  • Staden ligger vid Azovska sjön, ett bihav till Svarta havet, och hade före kriget drygt 400 000 invånare.
  • Under nästan tre månader utsattes Mariupol för attacker från ryska styrkor.
  • Särskilt uppmärksammad blev bombningen av en teater där hundratals civila befann sig. Totalt beräknas tusentals civila ha dött i staden sedan krigets början, enligt FN.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig