Nyheter

Åtta döda i Evinfängelset – kristna konvertiter oskadda

Uppgifter om att branden i fängelset i Iran startades av personalen

Antalet döda i branden på det ökända Evinfängelset i Irans huvudstad Teheran har ökat till åtta, enligt regimen. På anstalten avtjänar elva kristna konvertiter långa straff. Men enligt människorättsorganisationen Article 8 är ingen av dem skadad.

Många frågetecken kvarstår kring helgens katastrof, som ses i skenet av de landsomfattande protesterna mot det diktatoriska styret, uppger TT. I obekräftade videor hörs skottlossning, sirener och fångar som ropar “Död åt diktatorn!” – ett slagord som kan leda till dödsstraff i Iran.

Branden utbröt i lördags kväll. Det talades i samma veva om skottlossning och upplopp. Särskilt som många sitter inlåsta av politiska skäl stärker det spekulationer om att branden har med protestvågen att göra, rapporterar TT. Enligt de senaste officiella uppgifterna, spridda via den regimtrogna nyhetsbyrån Mizan, avled flera brända offer av sina skador under söndagen.

Till tidningen The Guardian säger flera av de intagnas släktingar att det var säkerhetspersonalen på fängelset som utlöste branden genom att skjuta mot de intagna med gummikulor.

Politiska fångar

I Evinfängelset finns avdelningar för både kvinnor och män. Avdelning 8 är avsedd för politiska fångar, och där förekommer enligt Amnesty International tortyr och misshandel. Den dödsdömde forskaren Ahmadreza Djalali är en av flera svenskar som uppges sitta på anstalten, enligt SVT.

På anstalten sitter också elva iranska konvertiter till kristendom, de flesta av dem dömda antingen för “främjande av sionistisk kristendom” eller för “medlemskap i en illegal grupp”, alltså en huskyrka. Detta enligt människorättsorganisationen Article 18, som följer deras ärenden.

En av dem är Fariba Dalir, som Dagen skrev om nyligen. På måndagen kom uppgifter från Article 18 om att en annan kristen konvertit, Nasser Navard Gol-Tapeh, släppts från Evinfängelset efter nästan fem år.

Porträtt

Branden ska ha inträffat på avdelning 7, medan flertalet av anstaltens manliga politiska fångar – däribland de kristna – sitter på avdelning 8. Kvinnorna finns på en annan avdelning, enligt Article 18.

– Det var en mardrömsnatt för oss. Vi visste inget om vad som hände. Och när vi äntligen nådde varandra hördes skottlossning och sen bröts samtalet, säger en släkting till en av de fängslade konvertiterna till Article18.

– Nästa morgon ringde han oss för att säga att allt var lugnt. Han sa också att fångarna på avdelning 8 hjälpt till att släcka elden med allt de kunde få tag på, som hinkar och vattenslangar.

Kristendom kopplas till USA

“Kristendomen upplevs som nära kopplad till västerländska värderingar. Iranska myndigheter anser att spridandet av tron styrs av fientliga stater, i synnerhet USA, Storbritannien och Israel, med målet att ödelägga iransk kultur och undergräva landets islamiska styre,” skriver den norska utrikesförvaltningen i sin senaste rapport om kristna konvertiter i Iran.

“Anklagelser om spridning av kristen sionism präglar en del av ärendena mot kristna konvertiter, och hemkyrkor betecknas som fiendegrupper som är kopplade till en sionistisk kult, vilket placerar fenomenet inom ramen av den regionala geopolitiska konflikten och kan innebära anklagelser om spionage”.

Enligt rapporten har flera kristna konvertiter placerats i isoleringscell de senaste åren. En av dem är Sara Ahmadi, som greps 2019 och dömdes till åtta års fängelse för “organisering av en illegal grupp”, det vill säga en huskyrka. Hon tillbringade 33 dagar i isoleringscell i just Evinfängelset, där hon utsattes för “extrem psykologisk tortyr” på säkerhetsministeriets avdelning 209, enligt Article 18.

De organisationer som särskilt följer de kristna konvertiternas situation i Iran, så som Article 18, Open Doors, Christian Solidarity Worldwide (CSW) och Middle East Concern (MEC) anger att 59 kristna greps under 2021, varav 34 dömdes till fängelse.

---

Fakta: Kristna konvertiter i Iran

  • Enligt FN:s specialrapportör för mänskliga rättigheter i Iran ligger antalet kristna konvertiter på mellan 350 000 och 500 000. World Christian Database angav 2019 att det uppskattningsvis skulle finnas totalt 547 000 kristna i Iran, inklusive medlemmar i de historiska armeniska och assyriska kyrkor som är godkända i landet.
  • När den nederländska forskningsstiftelsen Gamaan bad iranier att uppge sin religionstillhörighet över Internet, blev siffran betydligt högre. Enligt den skattningen, som kom 2020, skulle 1,5 procent av befolkningen, motsvarande 1 miljon personer, se sig som kristna.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig